Νότια Κρήτη

Ο Υπουργός «νίπτει τας χείρας του»… στα νερά του Πλατύ Ποταμού

Ο Υπουργός «νίπτει τας χείρας του»… στα νερά του Πλατύ Ποταμού

Β. Αποστόλου: «Χρονοβόρα» διαδικασία η κατασκευή του Φράγματος

A-
A+
08/11/2017 | 12:53

 

Η (μη) απάντηση του Υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσα τους και ο Μανώλης Συντιχάκης για το Φράγμα στον Πλατύ Ποταμό στο νότο του Ρεθύμνου, δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό για την -μέχρι τώρα στάσιμη- πορεία του έργου.

Οι βουλευτές ζητούσαν να κατασκευαστεί επιτέλους φράγμα στον «Πλατύ ποταμό», αγωγός μεταφοράς νερού στον κάμπο της Μεσαράς και αρδευτικό δίκτυο καθώς, όπως υπογράμμιζαν, με την κατασκευή αυτών των έργων «γίνεται εφικτή η εξοικονόμηση, άρα και η αξιοποίηση πάνω από 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως για να λύσουν πολλά προβλήματα στους κατοίκους του κάμπου της Μεσαράς και του νότιου Ρεθύμνου». Όπως σημείωναν δε, οι συζητήσεις για αυτά τα έργα είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του ’90 και ακόμη και δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Χρονοβόρο

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, από την πλευρά του, περιέγραψε μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία για την κατασκευή αυτών των έργων, που σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την ολοκλήρωση τους. Όπως είπε, η μελέτη για αυτά τα έργα ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Έτσι, τον Ιούνη του 2016 αποφασίστηκε να ενταχθεί η μελέτη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. «Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η αποπληρωμή τους. Σε ό,τι αφορά τώρα στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, μπαίνουμε σε άλλη διαδικασία…», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «θα αξιολογηθεί εάν θα ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020».

Συμπεράσματα

Όπως σχολιάζει ο κ. Συντιχάκης «Από αυτή τη διαδικασία που περιέγραψε ο κ. Αποστόλου δεν προκύπτει με βεβαιότητα ότι θα εγκριθεί η κατασκευή του έργου, όταν μάλιστα ο Υπουργός επικαλέστηκε τις «αιρεσιμότητες» που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, από τα συμφραζόμενα του είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαρατσωθούν οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ΚΑΠ θέτει ως προϋπόθεση για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων να προχωρήσει η «τιμολόγηση του νερού». Το Υπουργείο θα αναλάβει μέσα σε πέντε χρόνια «να έχει κλείσει το θέμα της εγκατάστασης των υδρομετρητών σε όλες τις γεωτρήσεις» και τότε «θα συζητηθεί το θέμα της τιμολόγησης του νερού, το αν θα επιβληθεί τέλος, ή αν δεν θα επιβληθεί…».