Νότια Κρήτη

Ο Ζαρός ήταν… πρωτοπόρος στον ηλεκτρισμό!

Ο Ζαρός ήταν… πρωτοπόρος στον ηλεκτρισμό!

Ένα νέο βιβλίο για την ηλεκτροπαραγωγή στην Πάνω Ρίζα.

A-
A+
25/05/2018 | 11:11

Σε εποχές που η ηλεκτροδότηση της χώρας μας βρισκόταν ακόμα στα… «σκοτάδια», ένα χωριό της Πάνω Ρίζας και συγκεκριμένα ο Ζαρός -που σήμερα ελέω Καλλικράτη ανήκει στο Δήμο Φαιστού- ήταν πρωτοπόρο στην παραγωγή και χρήση ηλεκτρικού ρεύματος!

Αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα -και μάλλον ξεχασμένη στις μέρες μας- ιστορία «αφηγείται» ο εκπαιδευτικός & συγγραφέας Γιώργης  Ι. Φραγκάκης στο βιβλίο του «Ηλεκτροπαραγωγή στον Ζαρό- Πριν τη ΔΕΗ, 1940-1968» που γράφτηκε μετά από επισταμένη έρευνα και είναι ήδη έτοιμο για να κυκλοφορήσει. Όπως διαβάζουμε και στο εξώφυλλο του βιβλίου, η έκδοση του στηρίχτηκε από την εταιρεία «ZAΡΟΣ Α.Ε» του γνωστού και βραβευμένου εμφιαλωμένου νερού της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου αναμένεται να γίνει στο Ζαρό μέσα στο καλοκαίρι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού ο οποίος δεν έχει ορίσει ακόμα ακριβή ημερομηνία.

Apopsilive.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.