Νότια Κρήτη

Ούτε σταγόνα νερού από το φράγμα Φανερωμένης για καλλιέργειες

Ούτε σταγόνα νερού από το φράγμα Φανερωμένης για καλλιέργειες

Απαράδεκτοι οι ΤΟΕΒ να αντλούν από το φράγμα και να μην συνεισφέρουν στην προστασία του.

A-
A+
18/04/2018 | 12:08

Έντονος ήταν ο προβληματισμός της δημοτικής αρχής του Δήμου Φαιστού αλλά και συμβούλων της αντιπολίτευσης κατά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στο φράγμα της Φανερωμένης, με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Αρμουτάκη να υποστηρίζει ότι το φράγμα φέτος δεν πρέπει να ανοίξει για να δοθεί νερό σε καλλιέργειες, καθώς κινδυνεύει να καταστραφεί ολοκληρωτικά ο υγροβιότοπος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Γράφει: Πόπη Πρωτογεράκη 

Οι διαθέσιμες ποσότητες νερού που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο φράγμα της Φανερωμένης ανέρχονται στα 3.350.000 κ.μ. νερού σύμφωνα με τις μετρήσεις, όμως αν ληφθούν υπόψη και τα μπαζώματα που έχουν δημιουργηθεί οι πραγματικές ποσότητες δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, όπως τόνισε ο κ. Αρμουτάκης. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φράγμα με διαθέσιμες ποσότητες κάτω των 6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και να ανοίξει. Με το που θα συμβεί αυτό αμέσως 1 εκατομμύριο κ.μ. νερού θα πάει μόνο στο να γεμίσουν τα δίκτυα και οι αγωγοί, ενώ όπως έχει διαπιστωθεί υπάρχει και μια διαρροή της τάξης των 18-20 κυβικών ημερησίως, που επίσης επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Αν συνυπολογιστούν όλα τα παραπάνω ο αγωγός του φράγματος Φανερωμένης πρέπει να παραμείνει κλειστός, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το έργο αλλά και να αφανιστεί ένας σπάνιος υγροβιότοπος της περιοχής, που δύσκολα θα μπορέσει να επανακάμψει.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Αρμουτάκης που είναι και πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του φράγματος Φανερωμένης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί να μην ανοίξει ο αγωγός του φράγματος αναλαμβάνοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, την πολιτική ευθύνη- ακόμα και την ποινική αν υπάρξει τέτοιο ζήτημα. Η μόνη εναλλακτική λύση την οποία και “έριξε στο τραπέζι” κατόπιν πιέσεων, είναι να δοθούν μόλις και μετά βίας 500.000 κυβικά μέτρα νερού με φειδώ και κατά διαστήματα σε καλλιέργειες που το έχουν μεγάλη ανάγκη και εφόσον δεν υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση.

Μόνη διέξοδος η εκτροπή του Πλατύ

Το φράγμα Φανερωμένης ήταν εξαρχής ένα υπερδιαστασιολογημένο έργο, το οποίο κατασκευάστηκε αρκετά μεγάλο αποκλειστικά για να μπορεί να δεχτεί τα νερά από την μελλοντική εκτροπή του Πλατύ ποταμού. Σε διαφορετική περίπτωση με μέτριες ή χαμηλές βροχοπτώσεις το φράγμα δεν γεμίζει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις καλλιεργητικές ανάγκες της περιοχής.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν 70.000 στρέμματα με τις αρδευτικές ανάγκες σε ετήσια βάση να ανέρχονται στα 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Για να καλυφθεί αυτό το νούμερο η λύση είναι μια και μοναδική, η εκτροπή του Πλατύ. Μάλιστα ενδεικτικά ο κ. Αρμουτάκης έφερε ως παράδειγμα λέγοντας ότι κατά μέσο όρο μόνο η Γ’ Ζώνη για να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών χρειάζεται σε ετήσια βάση 8,5 εκατ. κ.μ. νερού, δηλαδή, ένα ολόκληρο φράγμα.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση πάνω στο θέμα ο Δήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη στάση που κρατούν οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ αναφορικά με επενδύσεις και έργα συντήρησης που πρέπει να γίνουν στο φράγμα. “Ζητήσαμε να αντικατασταθεί η περίφραξη που το κόστος δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ και να μπει ένας φύλακας με βάρδιες από τους ΤΟΕΒ και η απάντηση που λάβαμε είναι ότι τα διαθέσιμα που είχαν δαπανήθηκαν σε ασφαλτοστρώσεις. Αυτό όμως δεν είναι απάντηση. Πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν την αξία του φράγματος και να συνεισφέρουν για την προστασία του”, είπε ο κ. Αρμουτάκης.

Κουλεντάκης: “Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις”

Ευθύνη όμως στους Προέδρους των ΤΟΕΒ επέρριψε και ο δ.σ. της αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Κουλεντάκης. “Φταίνε και οι Προέδροι των ΤΟΕΒ γιατί έκλεισαν τις γεωτρήσεις και έπαιρναν νερό από το φράγμα. Πιέστε τους ΤΟΕΒ να δώσουν λύση. Υπάρχουν καλλιέργειες πολυετής που κινδυνεύουν και επιχειρηματίες που απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή. Σας προειδοποιώ ότι αν φύγει έστω και ένα κυβικό εκτός ξηρικού αναδασμού θα πέσουν μηνύσεις”.

Νικολακάκης: “Λάθος η παράδοση σε προσωρινή διοίκηση”

Τις παρατηρήσεις του για τη λειτουργία του φράγματος Φανερωμένης εξέφρασε και ο Πρόεδρος της έδρας κ. Γιάννης Νικολακάκης. “Το φράγμα Φανερωμένης είναι ένα έργο υποδομής, όμως ήταν λάθος η παράδοσή του σε μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Δεν έχουν μπει καταμετρητές, δηλαδή ακόμα κι αν ανοίξει ο αγωγός δεν ξέρουμε πόσες ποσότητες θα φύγουν και σε ποιά κατεύθυνση θα πάνε. Ήδη υπάρχουν διαρροές και απώλειες και γενικά υπάρχει ένα ζήτημα στη διαχείριση του όλου έργου. Είναι αδιανόητο οι ΤΟΕΒ από τα χρήματα που εξοικονομούν να μην έχουν κάνει καμιά επένδυση για το φράγμα και να δημιουργείται ολόκληρο ζήτημα για μια περίφραξη 5.000 ευρώ. Η εκτροπή του Πλατύ είναι πιο ζωτικό αίτημα για την περιοχή σημαντικότερο και από την ολοκλήρωση του δρόμου και δεν πρέπει να γίνει το “μπαλάκι” ανάμεσα στα Υπουργεία”.