Νότια Κρήτη

Παλιός Μεσαρίτης Κινηματογραφιστής μιλάει για τις καλές εποχές του Σινεμά

Παλιός Μεσαρίτης Κινηματογραφιστής μιλάει για τις καλές εποχές του Σινεμά

Μιλάει με νοσταλγία για μια άλλη εποχή, όπου τα χωριά της Μεσαράς απολάμβαναν σινεμά στα καφενεία

A-
A+
16/10/2018 | 17:08

Συνέντευξη με τον 90χρονο πρώην κινηματογραφιστή από τους Άγιους Δέκα, Αποστολάκη Γιώργο

Ο ίδιος θυμάται με νοσταλγία τις παλιές καλές εποχές, τις ταινίες που έκαναν θραύση τότε και τον κόσμο που γέμιζε τα καφενεία αλλά και τον «ξαφνικό θάνατο» του Ελληνικού κινηματογράφου λόγω έλευσης της τηλεόρασης.

Ποιές ταινίες έκαναν την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία;

Η απαγωγη του στρατηγού Κραϊπε, τα κανόνια του Ναβαρόνε, υπολοχαγος Νατάσα και γενικά ολες οι ταινίες της Βουγιουκλάκη, Ναυμαχία στον Ατλαντικό, οι δέκα εντολές,το παιδί με το δελφίνι, ο Σπάρτακος, ο γιός του Σπάρτακου κ.α Δεν υπήρχε μεγάλη ταινία που να μην την είχα παίξει.

Σε ποιό χωριό της Μεσαράς ο κόσμος είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή;

Στη Βαγιωνιά, Αγιους Δεκα και Καστέλλι. Κάθε χωριό ειχε και τη μέρα του. Θυμάμαι μάλιστα και το πρόγραμμα. Το Σάββατο Αγίοι Δέκα, Κυριακη Βαγιωνιά, Δευτέρα Βασιλικά Ανώγεια, Τρίτη Πλώρα, Τετάρτη Χουστουλιανά ή Πλάτανο, Πέμπτη Καστέλλι και Παρασκευή Γκαγκάλες.

Συνέφερε οικονομικά τότε, ποιές ήταν οι απολαβές σας;

Το περιθώριο κέρδους ήταν μικρό. Το εισιτήριο είχε 5 δραχμές και τα πιτσιρίκια δεν πλήρωναν. Δεν μας άφηναν και οι εταιρίες πολλά περιθώρια καθώς μας υποχρέωναν μαζί με μια καλή ταινία να αγοράσουμε και 3 άλλες μέτριες.

Γιατί σταματήσατε τις προβολές;

Ο ερχομός της τηλεόρασης έφερε το τέλος του Ελληνικού κινηματογράφου. Όταν άρχισε να παίζει τα σήριαλ οπως ο Παράξενος Ταξιδιώτης ο κόσμος σιγά σιγά σταμάτησε να έρχεται. Οταν σταμάτησα είχα πληρωμένες 49 βραδυές που δεν επαιξα ποτε. Έχασα πολλά λεφτά!

 

Κείμενο-Φωτογραφία: Γιάννης Φραγκιαδάκης

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.