Νότια Κρήτη

Πανέμορφο και ασφαλισμένο για τους λάτρεις της καταρρίχησης το φαράγγι του Κουδουμά

Πανέμορφο και ασφαλισμένο για τους λάτρεις της καταρρίχησης το φαράγγι του Κουδουμά

Στην αποστολή συμμετείχαν δύο Μεσαρίτες, λάτρεις του canyoning και των Αστερουσίων.

A-
A+
16/10/2017 | 13:44

Για μια δεύτερη αποστολή στο φαράγγι του Κουδουμά για τον επανέλεγχο της διαδικασίας χαρτογράφησης και ασφάλισης που έγινε πριν από δέκα περίπου ημέρες, ετοιμάζονται να μπουν και πάλι τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Asterousia Adventure Team, στην οποία συμμετέχουν δύο πεζοπόροι, λάτρεις του canyoning και αυτόνομοι canyoneer  από τη Μεσαρά, ο Νίκος Φουκάκης από τον Πανασσό και ο Δημήτρης Καραταράκης από το Ασήμι.

Γράφει η Πόπη Πρωτογεράκη 

Η συμμετοχή τους σε μια τέτοια δύσκολη και απαιτητική αποστολή αποτελεί μια πρόκληση αρχικά για τους ίδιους, καθώς το φαράγγι του Κουδουμά στα Αστερούσια είναι ένα από τα ομορφότερα και με υψηλό βαθμό δυσκολίας για τους λάτρεις της καταρρίχησης σε επίπεδο Κρήτης, ενώ βρίσκεται μεταξύ των πρώτων θέσεων και σε όλη την Ελλάδα.

Μια άγνωστη πτυχή, που ο πολύς κόσμος αγνοεί, αποτελεί το γεγονός ότι τα Αστερούσια γενικότερα προσελκύουν τα τελευταία χρόνια έναν αυξημένο αριθμό επισκεπτών- ξένων αναρριχητών, ορειβατών, πεζοπόρων και κυρίως εκπαιδευτών καταρρίχησης αλλά και πολλών εθελοντών που αγαπούν το canyoning και τη συναρπαστική εμπειρία που προσφέρει η επαφή με το βουνό και τη φύση.

Όσο όμως κι αν αποτελεί μια μοναδική εμπειρία η άγρια ομορφιά που κρύβουν μέσα τους τα Αστερούσια, απαιτείται αυξημένη προσοχή ακόμα και για τους πιο πεπειραμένους του αθλήματος λόγω των πολλών δυσκολιών που συναντά το εγχείρημα.

 

 

 

Διαδικασία ασφάλισης και επανασφάλισης

Η χαρτογράφηση και ασφάλιση ενός φαραγγιού δεν είναι μια εύκολη δουλειά, ειδικά όταν πρόκειται για ένα φαράγγι σαν αυτό του Κουδουμά, που είναι δύσκολο στην προσέγγιση του, αρκετά εκτεθειμένο και γεμάτο ραπέλ.

Όπως μας περιέγραψε αποκλειστικά στο “apopsilive.gr ” ο Δημήτρης Καραταράκης υπεύθυνος της αποστολής και εκπρόσωπος επικοινωνίας της ομάδας, πρόκειται για ένα φαράγγι αρκετά μεγάλο με πολλές τεχνικές δυσκολίες και πολλά εσωτερικά ραπέλ αλλά και εξωτερικά τα οποία αποτελούν τμήματα ενός μεγάλου καταρράκτη, με το ένα να διαδέχεται το άλλο φτάνοντας αρκετές δεκάδες μέτρα σε όλο του το μήκος. Η διάσχιση του φαραγγιού του Κουδουμά, με τους συνεχόμενους καταρράκτες σε σχήμα μαίανδρου, δε μοιάζει να είναι και τόσο εύκολη και ασφαλής υπόθεση, καθώς με βάση την κλίμακα αρίθμησης βαθμού δυσκολίας από το 2 έως το 6 το συγκεκριμένο φαράγγι συγκεντρώνει 4 με 5 βαθμούς.

Στην πρώτη αποστολή η εθελοντική ομάδα Asterousia Adventure Team προχώρησε, με τη στήριξη του δήμου Γόρτυνας, ο οποίος διέθεσε και τα σχετικά υλικά( βίσματα και βίδες) στην ασφάλιση του μοναδικού αυτού φαραγγιού,ώστε να μπορεί πλέον να διασχιστεί από εκείνους που αγαπούν την περιπέτεια και έχουν φυσικά εμπειρία και γνώσεις δύσκολων καταβάσεων με σχοινιά.

 

Με τεχνικό Αρχηγό της ομάδας τον Μανόλη Πετράκη  (εκπαιδευτή canyoning, σπηλαιολόγο-πρόεδρο ΕΣΕ Κρήτης, μέλος ΣΟΕ, ΕΟΟΑ) και μέλη τους: Γεώργιο Μακρυγιαννάκη ( έμπειρο πεζοπόρο, αυτόνομο canyoneer), Νίκο Φουκάκη (έμπειρο πεζοπόρο, αυτόνομο canyoneer), Σάββα Παραγκαμιάν (moniteur – εκπαιδευτή canyoning, σπηλαιολόγο ,μέλος της ΕΣΕ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΟΕ, ΕΟΟΑ), τον Γιάννη Αγγελή (έμπειρο, αναρριχητή- αυτόνομο canyoneer), τη Χριστίνα Αγγελίδου  (αυτόνομη canyoneer), το Σάββα Ευτύχη (βοηθό εκπαιδευτή canyoning) και τον Δημήτρη Καραταράκη ως υπεύθυνο της Αποστολής  και Επικοινωνίας (αυτόνομο canyoneer ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δύσκολο έργο της ασφάλισης του φαραγγιού του Κουδουμά.

 

 

Το ερχόμενο Σάββατο 21 του μηνός η ομάδα θα μπει και μια δεύτερη φορά στο φαράγγι με ειδικό εξοπλισμό για να ελέγξει τις θέσεις όπου τοποθετήθηκαν τα βίσματα, οι κρίκοι και οι αλυσίδες ασφαλείας, ώστε να είναι πλέον προσβάσιμο και ασφαλές το φαράγγι σε όποιον θέλει να προχωρήσει στην καταρρίχησή του.

Ουσιαστικά η πορεία στο φαράγγι του Κουδουμά ξεκινά από τη ρίζα του Ανατολικού Κόφινα και καταλήγει στο γνωστό Μοναστήρι της περιοχής με το τοπίο εντός και εκτός του καταρράκτη να είναι μαγικό!!

Οι πρωτοπόροι στα Αστερούσια

Τα Αστερούσια από το ακρωτήριο Λίθινο και το Μάρτσαλο μέχρι τον Αχεντριά, την Εθιά και τους Παρανύμφους αποτελούν έναν δυναμικά ανερχόμενο προορισμό για τους λάτρεις της ορειβασίας και της καταρρίχησης. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο κ. Καραταράκης προσφέρουν άπειρα μικρά και μεγάλα φαράγγια για canyoning  βράχους για αναρρίχηση και πολλές εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές για τους λάτρεις του βουνού. “Μετά την Κάλυμνο και τα Μετέωρα, τα Αστερούσια είναι ο καλύτερος προορισμός για αναρρίχηση και αυτό αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, που το γνωρίζουν και έρχονται για το σκοπό αυτό”.

Καθοριστική στην ανάδειξη και “αποκάλυψη” της άγριας ομορφιάς που κρύβουν τα Αστερούσια ήταν η συμβολή των πρωτοπόρων του αθλήματος.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν τα ονόματα των πρώτων “γενναίων” και εν πολλοίς αυτοδίδακτων εξερευνητών, που ανέβηκαν τα Αστερούσια, φτιάχνοντας τις πρώτες αναρριχητικές διαδρομές, που δεν ήταν άλλοι από τους Κώστα Ψαράκη, Μανόλη Καμπουράκη και Ηρακλή Αντωνογιαννάκη. Σε αυτούς οι νεότεροι οφείλουν μια μεγάλη παρακαταθήκη.

Στο δρόμο λοιπόν και στα ίχνη που χάραξαν οι παλιοί στα Αστερούσια …..

Τους ευχαριστούμε και για την παραχώρηση των μαγευτικών φωτογραφιών, που κόβουν την ανάσα….