Νότια Κρήτη

Παραγωγή ρακής στις Μέλαμπες (φώτο)

Παραγωγή ρακής στις Μέλαμπες (φώτο)

Ο επισκέπτης των Μέλαμπων τo φθινόπωρο έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί παραδοσιακά ρακοκάζανα

A-
A+
24/09/2018 | 11:58

Οι Μέλαμπες είναι ένα χωριό με πλούσια πρόσφατη μα και παλιότερη ιστορία. Ο θεός χάρισε απλόχερα στον τόπο αυτό φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, καταπληκτική θέα, και κυρίως φιλόξενους ανθρώπους. Δημιούργησε με λίγα λόγια ένα μικρό παράδεισο εκεί στη Νότια Κρήτη.

Ο επισκέπτης των Μέλαμπες την εποχή του φθινοπώρου,έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα παραδοσιακά ρακοκάζανα της περιοχής μας και να δοκιμάσει τη γευστική ρακή καθώς και τους μεζέδες: πατάτες στα κάρβουνα, άγρια μανιτάρια, κάστανα, καλλιτσούνια, και χόρτα, όλα χαρακτηριστικά προϊόντα της συγκεκριμένης εποχής του χρόνου.

Η παραγωγή της τσικουδιάς (ρακής), χάνεται στο βάθος του χρόνου, καθώς λέγεται πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Aγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί και με τα χρόνια εξαπλώθηκε στην Κρήτη, τη Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία. Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στράφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, για την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών και τα κουκούτσια, ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου μούστου.Για να ξεκινήσουν τα καζανέματα- παραγωγή της ρακής, πρέπει να έχουν ωριμάσει τα στράφυλα που φυλάσσονται για αρκετό καιρό σε πλαστικά δοχεία. Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα της απόσταξης, θα μπουν στο καζάνι μαζί με μαραθιές (συνηθίζεται πολύ στις Μέλαμπες), ή άλλο βότανο για να δώσει άρωμα που θα τοποθετηθεί από πάνω, καθώς και νερό ή κρασί για να εξαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα ρακής. Το καζάνι θα κλειστεί με το καπάκι που καταλήγει στο νουλά και θα γίνει επίχρισμα, δηλαδή σφράγισμα στην ένωση με ζύμη για τυχόν απώλειες ατμού. Ο νουλάς περνάει από δοχείο με κρύο νερό που βοηθάει να υγροποιηθεί η ρακή και να τρέξει στο λαίνι.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, όλα είναι έτοιμα για να ανάψει η φωτιά κάτω από το καζάνι, είτε με ξύλα, ή με υγραέριο, για να ξεκινήσουν τα καζανέματα και μαζί με αυτό και το γλέντι από την παρέα που έχει συγκεντρωθεί για να δοκιμαστεί η ρακή. Το πρώτο λαήνι ρακής, το πρωτοράκι (η πρωτόρακι) όπως λέγεται, περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος και για το λόγο αυτό αποφεύγεται η δοκιμή της, παρά μόνο από τους πολύ τολμηρούς. Παρά το γεγονός της σύγχρονης τεχνολογίας που έχει περάσει και στην απόσταξη, πολλοί παραμένουν πιστοί στην παράδοση και αναβιώνουν παλιές καλές εποχές με το χάλκινο σκεύος, τα καυσόξυλα για τη φωτιά, τον καζανάρη με την δεξιότητα και τις παρέες με καλό μεζέ και τη φρέσκια ρακή.

melambes.gr