Νότια Κρήτη

Πλατύς Ποταμός: Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κρήτης (φώτο)

Πλατύς Ποταμός: Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κρήτης (φώτο)

Ξανά και ξανά στη Βουλή ο Πλατύς και το Φράγμα Φανερωμένης.

A-
A+
11/01/2018 | 14:47
Σχεδόν καθημερινά ζητούν από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, οι Βουλευτές της Κρήτης, να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση για την εκτροπή του Πλατύ ποταμού για την ενίσχυση Φράγματος Φανερωμένης.
Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στους φορείς και κατοίκους της Μεσαράς και του Νότιου Ρεθύμνου, για το έργο του φράγματος του Πλατύ ποταμού και των κάθετων αγωγών, οι  οποίοι δεν προχωρούν, παρά τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πνοής που θα δώσει ανάσα στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, στην οποία συμμετείχαν αιρετοί, φορείς των ΤΟΕΒ Ρεθύμνης και Φαιστού, η Επιτροπή φράγματος Φανερωμένης κ.α., για άλλη μια φορά υπήρξε δέσμευση για άμεση χρηματοδότηση του έργου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Τα έργα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν «ολοκληρωμένες μελέτες του φράγματος Πλατύ» και τους «κάθετους αγωγούς διανομής νερού για το νότιο Ρέθυμνο και τη Μεσαρά».

Ο Πλατύς Ποταμός

Ο Πλατύς Ποταμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κρήτης που τροφοδοτείται από τα νερά του βορειοανατολικού Κέδρου και της Κοιλάδας του Αμαρίου. Οι εκβολές του βρίσκονται στην παραλία της Αγίας Γαλήνης στο Νότιο Ρέθυμνο. Κατά μήκος του υπάρχουν πανέμορφα πέτρινα γεφύρια με καμάρες που έκτισαν παλιά οι κάτοικοι της περιοχής για να διασχίζουν το ποτάμι.

 

Αρχικά το ποτάμι υδρεύεται από την κοιλάδα του Αμαρίου και ενώνεται με τον παραπόταμο του Σμιλιανού Φαραγγιού, τον Λυγιώτη Ποταμό, που ξεκινάει κοντά στο Γερακάρι. Κοντά στο χωριό Χωρδάκι υπάρχει μια πανέμορφη καμαρωτή γέφυρα. Λίγο παρακάτω το φαράγγι στενεύει απότομα και γίνεται απροσπέλαστο και επικίνδυνο.

Έπειτα το φαράγγι ανοίγει και υπάρχουν πολλές λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, ενώ κοντά υπάρχει και μια άλλη καμαρωτή γέφυρα. Λυγαριές και πλατάνια υπάρχουν παντού. Ο ποταμός συνεχίζει την πορεία του μέχρι τη θάλασσα της Αγίας Γαλήνης. Στις εκβολές του ποταμού έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Αρτέμιδα.

 

 

 

 

Πηγή: Apopsilive.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.