Νότια Κρήτη

Πλήθος κόσμου παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Σπήλι (φώτο)

Πλήθος κόσμου παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Σπήλι (φώτο)

A-
A+
12/08/2017 | 13:00

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε χθες Παρασκευή 11 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Σπηλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου, καθώς έγινε η παρουσίαση ιστορικού ντοκουμέντου (ντοκιμαντέρ) σχετικά με τις θηριωδίες των Ναζί στην περιοχή!

Η θεματολογία του ντοκιμαντέρ ήταν οι θηριωδίες και αποτρόπαια γεγονότα, που προκάλεσαν οι Γερμανοί ναζί και συνεργάτες τους στην κατοχική περίοδο σε οικισμούς του δήμου στα νότια.

Πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση του καλοκαιριού και ο δήμος επεδίωκε μέσα από αυτή, να αφυπνίσει συνειδήσεις του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων γενεών, πάνω στην ιστορική μνήμη που για δεκαετίες έμενε κρυμμένη στα… αζήτητα. Είναι ένα φαινόμενο των καιρών, περισσότερο επίκαιρο τα τελευταία χρόνια, και σε μια περίοδο που οι Γερμανοί επιδιώκουν να κυριαρχήσουν ξανά στην ευρωπαϊκή ήπειρο…

«Οφείλουμε να στείλουμε όσο γίνεται μακρύτερα τα δεινά που έφερε η κατοχή των Γερμανών και σε περιοχές του δήμου μας, την αδυσώπητο περίοδο 1941-1944. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και έχουμε χρέος. Υποκλινόμαστε στον αγώνα των νεκρών μας και σε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν με το σώμα και την ψυχή στα δόλια σχέδια των κατακτητών», είχε δηλώσει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης που είχε την πρωτοβουλία.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι δημοσιογράφοι Μανόλης Παντινάκης και Γιάννης Κανελλάκης, οι οποίοι ξέθαψαν από τις στάχτες της λήθης ορισμένες από τις βαρβαρότητες που διέπραξαν σε περιοχές του δήμου Αγίου Βασιλείου.

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.