Νότια Κρήτη

Ποια μέτρα- προληπτικά και κατασταλτικά- προτείνονται από τη Διεύθυνση Υδάτων για εξοικονόμηση νερού

Ποια μέτρα- προληπτικά και κατασταλτικά- προτείνονται από τη Διεύθυνση Υδάτων για εξοικονόμηση νερού

Εστάλη η εγκύκλιος στους εμπλεκόμενους φορείς και από 1η Απρίλη αρχίζει και η εφαρμογή.

A-
A+
30/03/2018 | 8:30

 Στη λήψη μέτρων προληπτικών και κατασταλτικών θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα Δήμοι και ΤΟΕΒ( κάποιοι το έχουν ήδη πράξει) μετά και την αποστολή της σχετικής εγκυκλίου από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου αναγράφονται ενδεικτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με τους φορείς να πρέπει να εξειδικεύσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Γράφει: Πόπη Πρωτογεράκη

Σύμφωνα με την εγκύκλιο και με βάση τα δεδομένα 35 μετεωρολογικών σταθμών καταγράφεται μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη την Κρήτη σε ποσοστό από 60% έως 75% σε σχέση με το μέσο όρο των επτά τελευταίων ετών. Ενώ πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο έτος με μειωμένες βροχοπτώσεις με συνέπεια να υπάρχει μικρή αναπλήρωση των υδατικών πόρων τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά νερά και περιορισμένη εισροή υδάτων στα φράγματα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας μπροστά ένα θερμό και ξηρό διάστημα θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναπροσαρμόσουν τη στάση τους και να μπουν στη διαδικασία της εξοικονόμησης και της προφύλαξης του νερού αποφεύγοντας σπατάλες και αλόγιστη χρήση.

Συγκεκριμένα στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισης της λειψυδρίας αναφέρονται μέτρα διατήρησης της προσφοράς του νερού τα οποία εν δυνάμει περιλαμβάνουν την επιτάχυνση ολοκλήρωσης των υδραυλικών έργων που τυχόν κατασκευάζει ο κάθε Δήμος, την ετοιμότητα σε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, όπως εφεδρικές γεωτρήσεις ή την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων( όπως π.χ. το νερό από τους βιολογικούς καθαρισμούς) τη συστηματική παρακολούθηση δικτύων για τυχόν διαρροές και την ετοιμότητα στο τεχνικό προσωπικό για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Μέτρα ελάττωσης της ζήτησης- σπατάλης του νερού

  1. Ενημέρωση των χρηστών του νερού συνεχής και εξαντλητική για τη σπουδαιότητα του προβλήματος που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες. Προτείνεται κατ’ αρχήν η σύγκλιση συμβουλίων τοπικών- δημοτικών- αγροτικών συλλόγων -ΤΟΕΒ- ξενοδόχων κλπ για συζήτηση του θέματος και εξεύρεση των καλύτερων τρόπων ενημέρωσης π.χ. συναντήσεις- εκδηλώσεις-ενημερωτικά φυλλάδια κλπ.
  2. Προληπτικός έλεγχος δεξαμενών, δικτύων για διαρροές και επιδιορθώσεις
  3. Ενημέρωση για προληπτικό έλεγχο καλής λειτουργίας οικιακών δικτύων και δικτύων τουριστικών μονάδων.
  4. Έλεγχος και συστηματική καταγραφή στάθμης-παροχής πηγών υπόγειων και επιφανειακών.
  5. Καθορισμός προστίμων για αλόγιστη χρήση νερού και ενημέρωση για την επιβολή τους.
  6. Καθορισμός ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή.
  7. Περιορισμός εποχιακών υδροβόρων καλλιεργειών.
  8. Ενημέρωση από τους ξενοδόχους στους επισκέπτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού( προετοιμασία για ενημέρωση π.χ. σε σχέση με τη χρήση πετσετών -έλεγχος στη ροή του νερού σε νιπτήρες και μπανιέρες-χρήση ντους κλπ) 

“Κατασταλτικά “- μέτρα για αντιμετώπισης λειψυδρίας

  1. Απαγόρευση ποτισμάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών καθώς και απαγόρευση ποτισμάτων όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Επιβολή προστίμου στους παραβάτες.
  2. Επιβολή και τήρηση ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή σε συνεργασία με διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης για τον καθορισμό των ορίων.
  3. Απαγόρευση πλύσης αυτοκινήτων, αυλών, κοινόχρηστων χώρων κλπ με νερό ύδρευσης.
  4. Περιοδικές διακοπές του νερού.
  5. Εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου και σε περίπτωση υπέρβασης της καθορισμένης ανά στρέμμα ποσότητας ως μέτρο να αυξάνεται η τιμή χρέωσης ή και η διακοπή παροχής.
  6. Παροχή κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης πχ μείωση τιμής/κ.μ. σε όσους εφαρμόζουν στάγδην άρδευση.
  7. Εφαρμογή με όρους της δυνατότητας ανόρυξης μικρών ιδιόκτητων γεωτρήσεων για το πότισμα του πρασίνου οικιών για την εξοικονόμηση νερού ύδρευσης.

Εκτός των παραπάνω μέτρων προτείνεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο τήρησης των όρων των αδειών χρήσεως νερού για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις και ειδικότερα της απολήψιμης ποσότητας και να προβαίνουν σε επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Επισημαίνεται επίσης ότι η αρδευτική περίοδος ορίζεται από τον μήνα Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.