Νότια Κρήτη

Πρόταση για ανταλλαγή μετοχών της εταιρίας ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ με ακίνητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού (βίντεο)

Πρόταση για ανταλλαγή μετοχών της εταιρίας ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ με ακίνητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού (βίντεο)

Αν προχωρήσει η ανταλλαγή ο Δήμος παύει να είναι ο "μεγαλομέτοχος" γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

A-
A+
12/10/2018 | 12:10

Ένα από τα σοβαρότερα, ίσως, θέματα που έχουν απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού ήταν αυτό που ήρθε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου 2018 και αφορούσε το αίτημα ανταλλαγής των ακινήτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού με μετοχές της εταιρείας ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ που έχει την εμφιάλωση και εμπορική εκμετάλλευση του νερού Zaros, στην οποία ο Δήμος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 44,5%.

 Γράφει: Πόπη Πρωτογεράκη  

Το αίτημα της ανταλλαγής ενός μέρος από τις μετοχές που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Φαιστού και συγκεκριμένα του 20% του μετοχικού κεφαλαίου θα διατεθεί, σύμφωνα με το αίτημα, για την απόκτηση των ακινήτων (ελαιουργείο και λοιπές εγκαταστάσεις) που βρίσκονται στην είσοδο της κοινότητας του Ζαρού, προκειμένου να αξιοποιηθούν, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές, για τη στέγαση υπηρεσιών, όπως τα γραφεία της κοινότητας, το αρχείο της πρώην κοινότητας και του πρώην Δήμου Ζαρού, του «Βοήθεια στο Σπίτι», του Δασονομείου (μεταφέρθηκε Γέργερη λόγω έλλειψης στέγης) και άλλων υπηρεσιών.

Σημειωτέον βέβαια ότι οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού φέρουν το βάρος της προσημείωσης, η οποία είχε γίνει στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, εφόσον τα ακίνητα αυτά είχαν μπει υποθήκη για την έγκριση λήψης δανείου για τις ανάγκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Ωστόσο όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα η ανταλλαγή θα γίνει με τα ακίνητα καθαρών των βαρών της προσημείωσης.

Το αίτημα της ανταλλαγής υποστήριξαν με αποφάσεις τους τόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ ( με ψηφοφορία 7 υπέρ έναντι 1 κατά και 1 λευκού), το διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού αλλά και το Τοπικό Συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Ζαρού που αποφάσισε υπέρ του αιτήματος της ανταλλαγής, φέρνοντας και το σχετικό αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο κέντρο ο Πρόεδρος της εταιρίας ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ Γιώργος Σταματάκης με μέλη του διοικητικού συμβουλίου

Αντιφατικές γνωμοδοτήσεις

Σημειωτέον ότι το θέμα αυτό -όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ- συζητιέται εδώ και ένα περίπου χρόνο στο Ζαρό, καθώς το ίδιο αίτημα είχε διατυπωθεί και κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα πριν από ένα περίπου χρόνο και μάλιστα η απάντηση που είχε τότε δοθεί με βάση σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου ήταν θετική, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση της ανταλλαγής των ακινήτων με μετοχές της ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ, φαίνεται να είναι εφικτή» παρέπεμπε, ωστόσο, για περεταίρω διερεύνηση του αιτήματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Έναν χρόνο μετά και συγκεκριμένα αρχές Οκτώβρη του 2018, οπότε και ο φάκελος με όλα τα συνοδευτικά ήρθε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου κ. Φανταουσάκη ήταν διαφορετική αυτή τη φορά, δηλώνοντας ότι «ανταλλαγή μετοχών με ακίνητα αποκλείεται να γίνει με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των ΟΤΑ. Στη γνωμοδότηση μάλιστα την οποία χορήγησε ο νομικός σύμβουλος και την οποία ανέγνωσε ο Δήμαρχος Φαιστού, αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις αγοράς ακινήτου από το Δήμο με δημόσιο διαγωνισμό ή με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου εφόσον κάποιο ακίνητο κριθεί ως το μόνο κατάλληλο. Ενώ για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει ο Δήμος στην εταιρία ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ αναφέρει ξεκάθαρα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Δήμος να χάσει τα προνόμια και τη δύναμη που έχει ως κύριος μέτοχος της εταιρίας εφόσον γίνει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου στο 24,5 %.

Το θέμα ήρθε στο Δ/Σ Φαιστού μετά από αίτημα του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ζαρού

Τα υπέρ και τα κατά

Το θέμα έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού όπου και ακούστηκαν αρκετές απόψεις τόσο από την πλευρά εκείνων που υποστήριξαν τα υπέρ, επισημαίνοντας ότι η ανταλλαγή και η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα ωφελήσει την εταιρία εφόσον θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Υπήρξε όμως και ο αντίλογος τόσο από την πλευρά των ιδρυτικών στελεχών της εταιρίας όσο και από μεγάλη μερίδα δημοτικών συμβούλων που διαφώνησαν με το σκεπτικό των τοπικών φορέων του Ζαρού( Αγροτικό Συνεταιρισμό, Τοπικό Συμβούλιο, αντιδήμαρχο ενότητας ) εστιάζοντας στον κίνδυνο η εταιρία να πάψει να είναι λαϊκής βάσης και με ισχυρό μέτοχο το Δήμο και να κινδυνεύσει να ιδιωτικοποιηθεί με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό στην μετέπειτα πορεία της εταιρίας.

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απόψεις που εκφράστηκαν από τη σημερινή διοίκηση της ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ, από τα πρώτα ιδρυτικά στελέχη της εταιρίας και φυσικά από τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού που πρότεινε την ανταλλαγή.

 

 

 

 

 

Σε ένα δεύτερο ρεπορτάζ θα παρουσιαστούν οι απόψεις που διατυπώθηκαν πάνω στο θέμα αυτό από τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Φαιστού.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.