Νότια Κρήτη

Να προτιμάτε τις κρητικές μπανάνες!

Να προτιμάτε τις κρητικές μπανάνες!

Μικρές, πεντανόστιμες και αρωματικές! Επειδή δεν έρχονται από μακριά δεν ψεκάζονται με μυκητοκτόνα.

A-
A+
14/11/2018 | 12:47

 

Η παραγωγή μπανάνας στη χώρα μας είναι μικρή -καλύπτει μόνο το 5% της ζήτησης-αλλά σταθερή. Από τα 10.000 στρέμματα των αρχών του ’80, έχουν απομείνει περίπου 800 στη νότια Κρήτη -κυρίως στην Άρβη, στα Μάλια, στη Σητεία και στο Ρέθυμνο-, τα οποία παράγουν περίπου 4.000 τόνους ετησίως.

Η μπανάνα εξωτερικού ήταν… «απαγορευμένος» καρπός για πολλά χρόνια στη χώρα μας αφού για να μην πληγούν οι ντόπιοι παραγωγοί φρούτων η εισαγωγή απαγορευόταν. Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’80, τα δεδομένα άλλαξαν καθώς επιτράπηκαν οι αθρόες εισαγωγές και η αγορά πλημμύρισε με το νόστιμο φρούτο σε προσιτές τιμές. Η εξέλιξη αυτή ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη για τα παιδιά, που είδαν τις φρουτόκρεμές τους να εμπλουτίζονται σημαντικά, αλλά για τους Κρήτες παραγωγούς ήταν μεγάλο πλήγμα. Μέσα σε ένα χρόνο ξερίζωσαν το 90% των μπανανόδεντρων και στη θέση τους φύτευσαν κηπευτικά, τα οποία είχαν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Είναι εξαιρετικές!

Οι κρητικές μπανάνες είναι πιο κοντές από τις κανονικές, με περισσότερα σάκχαρα και πολύ αρωματικές. Όπως όλες οι μπανάνες, κόβονται από το δέντρο όταν είναι ακόμα πράσινες και αφήνονται να ωριμάσουν σε ειδικούς αποθηκευτικούς θαλάμους-ψυγεία, όπου εκκρίνεται μικρή ποσότητα αιθυλενίου. Το αιθυλένιο είναι μια ουσία που εκλύεται από φρούτα όπως το μήλο και έχει την ιδιότητα να επισπεύδει την ωρίμασή τους. Τίποτε άλλο δεν χρησιμοποιείται, ούτε ψεκάζονται με μυκητοκτόνα, αφού δεν πρόκειται να ταξιδέψουν μακριά. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής μπανάνας. Αξιοπερίεργο είναι επίσης ότι δεν έχουν εποχικότητα. Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο σε λαϊκές αγορές και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ. Την άνοιξη και το καλοκαίρι απλώς ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Η επιστημονική τους ονομασία είναι «musa acuminata» και τα θρεπτικά συστατικά τους πολλά, αφού περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο. Όσο για τις θερμίδες; Είναι 100/100 γραμμάρια. Όσο πιο πράσινες είναι όταν τις αγοράζουμε, τόσο πιο άγουρες. Ακόμη κι έτσι, όμως, ωριμάζουν στη φρουτιέρα μας μέσα σε 1 – 2 ημέρες και αποκτούν πιο βαθιά και μελένια γεύση. Από τη στιγμή που θα τις καθαρίσουμε, μαυρίζουν γρήγορα, επομένως, αν τις προορίζουμε για φρουτοσαλάτα, καλό είναι να τις περιχύσουμε με λίγο χυμό λεμονιού. Αν πάλι θέλουμε να γαρνίρουμε τάρτες ή τούρτες, είναι προτιμότερο να τις αλείψουμε με λίγη μαρμελάδα, την οποία βράζουμε, ώστε να γίνει πιο ρευστή.

Apopsilive.gr