Νότια Κρήτη

Σε ποιο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων θα ενταχθεί ο Δήμος Φαιστού;

Σε ποιο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων θα ενταχθεί ο Δήμος Φαιστού;

Αποφασίστηκε η υπαγωγή στον ΕΣΔΑΚ ως φορέας διαχείρισης αλλά με επισημάνσεις.

A-
A+
13/12/2018 | 19:26

Μετά από διαβούλευση που προηγήθηκε στην ΠΕΔ Κρήτης αλλά και μετά από έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το οποίο ζητείται η λήψη απόφασης, ο Δήμος Φαιστού κλήθηκε να αποφασίσει στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ποιό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων επιθυμεί να ενταχθεί.

Σύμφωνα με τη συζήτηση που προηγήθηκε στην ΠΕΔ Κρήτης διατυπώθηκαν τρεις προτάσεις.

Η  πρώτη η οποία συγκέντρωσε πέντε ψήφους ήταν να δημιουργηθεί ένας ΦΟΔΣΑ για ολόκληρη την Κρήτη, πρόταση η οποία υποστηρίχθηκε από τον Δήμαρχο Αρχανών- Αστερουσίων κ. Κοκοσάλη Μανώλη με την επιφύλαξη όμως να υποστηριχθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου του. Η δεύτερη πρόταση για τη δημιουργία δύο ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Κρήτης δεν ψηφίστηκε από κανένα και τελικώς η πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε με 12 ψήφους στην ΠΕΔ ήταν η δημιουργία τριών ΦΟΔΣΑ με γεωγραφικό προσδιορισμό, ένας για την Ανατολική Κρήτη, ο ΕΣΔΑΚ (που ήδη εξυπηρετεί την κεντρική Κρήτη) και ο ΔΕΔΥΣΑ στα Χανιά.

Με την πρόταση αυτή τάχθηκε υπέρ και ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, προτείνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο να την υπερψηφίσει σημειώνοντας ότι ήδη ο Δήμος εξυπηρετείται από τον ΕΣΔΑΚ που αποτελεί έναν γνωστό φορέα, με όλες τις υποδομές, που αναπτύσσεται με σταθερά βήματα και που προσφέρει τα εχέγγυα για το μέλλον. Η πρόταση για έναν ενιαίο φορέα σε επίπεδο Κρήτης, όπως είπε, διατυπώθηκε μεν αλλά με επιφυλάξεις και γι’ αυτό δεν την προτείνει ως την ιδανικότερη επιλογή για το Δήμο Φαιστού. Για να συμπληρώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαφοροποίησης και η απόφαση θα πρέπει να εναρμονίζεται με μια από τις ήδη διαμορφωμένες προτάσεις.

Διαφοροποιήσεις

Από την πλευρά της η κα. Πετρακογιώργη Μαρία διαφώνησε με τον τρόπο που εισήχθη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να αναβληθεί προκειμένου να έρθουν πρώτα πίνακες με κοστολόγια και συγκριτικά στοιχεία, ώστε να εξεταστεί ποιά είναι η πιο συμφέρουσα λύση για το Δήμο Φαιστού. “Βλέπουμε κάποιες περιοχές που διατηρούν μονάδες απορριμμάτων να εξελίσσονται και να αντλούν χρηματοδοτήσεις από αυτό”, όπως είπε, για να συνεχίσει λέγοντας “το θέμα είναι που μας συμφέρει να πάμε. Τα στοιχεία που ζητώ υπάρχουν στον ΕΣΔΑΚ και καλό θα ήταν να τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση μας να ληφθεί αφού πρώτα αποκτήσουμε εικόνα με τα υπέρ και τα κατά, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα. Κάποιοι αξιοποιούν το κεφάλαιο που λέγεται “απορρίμματα” και θα πρέπει και ο Δήμος Φαιστού να το εξετάσει αυτό.

Παίρνοντας το λόγο ο δημ. σύμβουλος Νικολιδάκης Γρηγόρης υποστήριξε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολύμορφο θέμα υπενθυμίζοντας ότι είχε ληφθεί απόφαση στο παρελθόν για μια μονάδα που θα επεξεργαζόταν τα ξυλώδη υπολείμματα των ελαιώνων και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών η οποία όμως δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. “Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα με τα μπάζα των οικοδομών που καταλήγουν στα ρυάκια αλλά και με την ανακύκλωση η οποία έχει σταματήσει. Το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί σφαιρικά και όχι μεμονωμένα”, όπως είπε.

Ο δημ. σύμβουλος Φασομυτάκης Γιάννης σημείωσε ότι τα απορρίμματα σήμερα αποτελούν για κάποιους Δήμους πηγή εισροών και χρηματοδοτήσεων ενώ για το Δήμο Φαιστού είναι μια δαπάνη της τάξης των 400.000 ευρώ ετησίως που καταβάλλονται στον ΕΣΔΑΚ. Για να καταλήξει ζητώντας να εξεταστεί το θέμα μελλοντικά, επικαλούμενος παραδείγματα γειτονικών Δήμων που έχουν διαμορφώσει υποδομές διαχείρισης στα διοικητικά τους όρια.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μαυράκης Γιώργος επεσήμανε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Δήμου να προχωρήσει λύσεις για τα απορρίμματα που παράγει, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι φορείς διαχείρισης σε επίπεδο Κρήτης είναι τρεις, σημειώνοντας ότι το ζήτημα αφορά ποιος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης.

Σε δευτερολογία του ο Δήμαρχος κ. Αρμουτάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με “πράσινα σημεία”,  με έναν σύγχρονο σταθμό μεταφόρτωσης που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με την σημερινή εικόνα, με κάδους οικιακής κομποστοποίησης με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με μπαλετοποίηση για το χαρτί και φυσικά με κάδους ανακύκλωσης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ενημέρωση. Η ανακύκλωση όπως είπε σταμάτησε γιατί έκλεισε το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Ενώ για την πρότυπη μονάδα επεξεργασίας ξυλώδους ύλης η ευθύνη υλοποίησης είναι στο Πανεπιστήμιο που είχε υποβάλλει και τη σχετική πρόταση.

Η απόφαση τελικά ελήφθη κατά πλειοψηφία με την κα. Πετρακογιώργη να ψηφίζει λευκό, με το αιτιολογικό ότι καμιά από τις τρεις προτάσεις δεν απεικονίζει τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν το Δήμο Φαιστού.