Νότια Κρήτη

Σφραγίζονται όλες οι δημοτικές παιδικές χαρές στο Δήμο Φαιστού για λόγους ασφαλείας

Σφραγίζονται όλες οι δημοτικές παιδικές χαρές στο Δήμο Φαιστού για λόγους ασφαλείας

Η επιτροπή αποφάνθηκε πως δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας.

A-
A+
20/04/2018 | 12:16

Στην ομόφωνη απόφαση να σφραγιστούν όλες οι παιδικές χαρές που λειτουργούν στην έδρα του Δήμου αλλά και στις τοπικές κοινότητες οδηγήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού κατόπιν εισήγησης της επιτροπής ποιότητας ζωής μετά από ελέγχους αυτοψίας που έγιναν σε όλους τους χώρους, όπου και διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις ως προς τις προδιαγραφές και τους κανόνες λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχει αποστείλει στους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών, βάση των οποίων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δημοτικών υπαίθριων παιδικών χαρών, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαιστού μετά από επιτόπιους ελέγχους διαπίστωσε ότι καμιά παιδική χαρά δεν πληρούσε τις οριζόμενες προδιαγραφές. 

Το αντίθετο μάλιστα η εικόνα την οποία κατέγραψαν οι δημοτικοί υπάλληλοι ήταν απογοητευτική με σπασμένες κούνιες, σάπια ξύλα στις κούνιες, στις τραμπάλες, στις τσουλήθρες και σε ορισμένες περιφράξεις, αλλά και σπασμένα και κατεστραμμένα όργανα και παιχνίδια που μόνο κινδύνους εγκυμονούν για τα παιδιά που θα επισκεφτούν τους χώρους αυτούς.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία κατέγραψαν και την εικόνα την οποία αντίκρισαν σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους διαπίστωσαν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις βελτίωσης, συντήρησης και επαναλειτουργίας των παιδικών χαρών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να εκδοθεί και το σχετικό πιστοποιητικό καταλληλότητας από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται ακόμα και η κατάργηση κάποιων παιδικών χαρών καθώς κρίνονται ακατάλληλες και άκρως επικίνδυνες για τα παιδιά!

Η απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής 

Το πρακτικό της συνεδρίασης με τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε η επιτροπή ποιότητα ζωής του Δήμου Φαιστού και οι οποίες στο σύνολό τους υιοθετήθηκαν και από το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ως εξής:

  • Σφράγιση όπου αυτό είναι δυνατόν των παιδικών χαρών
  • Άμεση αποξήλωση των κατεστραμμένων οργάνων των παιδικών χαρών για λόγους ασφαλείας των παιδιών
  • Επανασχεδιασμός ορισμένων παιδικών χαρών με εξασφάλιση των ελάχιστα απαιτούμενων πιστώσεων, εφαρμογή διορθωτικών επεμβάσεων κατόπιν οπτικού ελέγχου από διαπιστευμένο φορέα σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.Β της υπ. αριθμ. 27934/2014 (ΦΕΚ 2029/β/25-7-2014) απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Κατάργηση της λειτουργίας χώρων ως παιδικές χαρές λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για την κυριότητα ακινήτων
  • Προμήθεια προειδοποιητικών πινακίδων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε όσες παιδικές χαρές δεν πραγματοποιηθεί άμεσα η αποξήλωση των οργάνων. Για όσες παιδικές χαρές εγκριθεί η εφαρμογή οπτικού ελέγχου από διαπιστευμένο φορέα θα ζητηθούν σχετικές προσφορές ούτως ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια η πίστωση που θα πρέπει να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Φαιστού.

Εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης συμπλήρωσε ότι είναι τεράστια η ευθύνη της δημοτικής αρχής και το θέμα απαιτεί τη δέουσα προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ο έλεγχος έδειξε ότι κάποιοι χώροι είναι άκρως επικίνδυνοι και όσοι γονείς με παιδιά τους επισκέπτονται διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή των παιδιών τους. Για το λόγο αυτό όπως είπε θα προχωρήσει άμεσα η σφράγισή τους, έως ότου επανασχεδιαστούν και επανεξεταστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας τους.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.