Νότια Κρήτη

Σίβας: Συνάντηση της μουσικής με την ιστορία

Σίβας: Συνάντηση της μουσικής με την ιστορία

Πέμπτη 19 ιουλίου 2018 στις 9 το βράδυ στην πλατεία του  όμορφου χωριού της Μεσαράς.

A-
A+
16/07/2018 | 13:38

 

Η προσπάθεια χρόνων βρίσκει τώρα δικαίωση. Τόσοι άνθρωποι προσπάθησαν με πρωτεργάτη τον αξιολογότατο  Αλέκο Καλεμάκη, για την υλοποίηση  του μουσικού cd αφιερωμένο στην τοπική ιστορία, στον ήρωα Ξωπατέρα. Αυτή η σελίδα έχει γραφτεί με αίμα και είναι δείγμα αντρειάς, περηφάνιας και κρητικής αποφασιστικότητας .

Δεν άντεχε μπλιο η ψυχή του τόση καταφρόνια, τόση υποταγή στο τούρκικο ζυγό. Δεν άντεχε τις άδικες σφαγές από τον κατακτητή και τον αφανισμό του γένους. Αρματώθηκε και πρόταξε τα στήθη του για να πολεμήσει τους Τούρκους που θα εμφανιζόταν στο μοναστήρι. Καιροί άσχημοι εκείνοι , ακόμα και ο Γέρος ποταμός αντάριασε και σκόρπισε πλημμύρα τα νερά του, ξέφρενα προς το πέλαγο. Σημαντική στιγμή ετούτη, βοήθεια από πουθενά, ο Θεός είχε υπογράψει ήταν η στιγμή του Ξώπαπα του ήρωα που η λαϊκή μούσα περιγράφει…

Δεν προσκυνώ εγώ Τουρκιά καλιά θα πολεμήσω,
μέσα στον Πύργο θα κλειστώ να σα σε διαγουμίσω.

Ο θρυλικός Ξωπατέρας ή Ξέπαπας, όπως ονομάστηκε ο Ιωάννης Μαρκάκης ή πατήρ Ιωάσαφ. Ο Ιωάννης Μαρκάκης γεννήθηκε το 1788 στα Μανουσανά και όταν μεγάλωσε θέλησε να παντρευτεί μια κοπέλα την οποία ο πατέρας του δεν ήθελε για νύφη του. Σαν αντίδραση στην επιμονή του πατέρα του ο Ιωάννης πήγε στην Ιερά Μονή της Οδηγήτριας και έγινε καλόγερος, οπότε και πήρε το όνομα Ιωάσαφ. Γρήγορα ο Ιωάσαφ γνωρίστηκε με τους Κρητικούς επαναστάτες που αντιμάχονταν τους Τούρκους: Κόρακα, Μαλικούτη, Μαστραχά, Ρωμανό, Τσακίρη, Σκουντή και άλλους.

«Αυτό δεν είναι Τούρκοι αντρειά
μονό ’νε πουστουλούκι
να πολεμάτ’ έναν Παπά τόσοι
χιλιάδες Τούρκοι…»

Τα λόγια μεταφέρουν εικόνες που καταδεικνύουν την αντρειοσύνη τούτου του Ξέπαπα. Χαρακτηριστικό των Κρητικών και των ηρώων της εποχής. Ήθελαν μια πατρίδα ελεύθερη με γλώσσα ελληνική και με πίστη ορθόδοξη. Με αξίες οικογενειακές και μνήμη ιστορική για να προσδοκούν το μέλλον με αισιοδοξία.

Τούτη την αναμόχλευση της ιστορίας και την αναθάρρηση της μνήμης όλων μας θέλησε να κάνει μουσικά ο Αλέκος Καλεμάκης με τους σπουδαίους συνεργάτες του* – Ψαραντώνη – Γ. Βιτώρο – Σμαραγδή – Καμπουράκη – Στέφανο. Λογιζόμενος πως δεν αξίζει τίποτα περισσότερο από μια ελεύθερη πατρίδα με ελεύθερους ανθρώπους που να μιλούν τη γλώσσα τους, να μαθαίνουν την  ιστορία και τη λογοτεχνία στα σχολειά και να σκέφτονται ελεύθερα όπως ο ήρωας Ξωπατέρας.

Η μέθεξη μουσικής  και λόγου στη Συναυλία υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Θέμος Κορνάρος” του Σίβα, την Πέμπτη 19 ιουλίου 2018 στις 9 το βράδυ στην πλατεία του  όμορφου χωριού της Μεσαράς του Δήμου Φαιστού.

Ελάτε μαζί μας να γίνει ο κύκλος πιο μεγάλος, να γίνει ο κύκλος πιο γερός! Να σφίξουμε τα χέρια και σαν παλιοί γνώριμοι να μοιραστούμε,  με τους ήχους της λύρας, κομμάτι της ιστορίας μας.

 

 

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

* Βοήθησαν για την υλοποίηση του cd και οι: Σαλούστρος Αντώνης, Μαρία Στεφανάκη, Καλεμάκης Φανούριος και η συν-χορηγία του Συλλόγου “Φίλοι της Ι.Μ. Οδηγήτριας”.