Νότια Κρήτη

Σταθμοί μεταφόρτωσης και Πράσινο Σημείο στο Δήμο Γόρτυνας

Σταθμοί μεταφόρτωσης και Πράσινο Σημείο στο Δήμο Γόρτυνας

Μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων από τη δημιουργία δύο τουλάχιστον σταθμών.

A-
A+
09/10/2017 | 18:36

Τις διαδικασίες για την εκπόνηση των σχετικών μελετών για τη δημιουργία δύο τουλάχιστον σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Δήμο Γόρτυνας και δημιουργίας Πράσινου Σημείου συζήτησαν σε συνάντηση εργασίας στα γραφεία του ΕΣΔΑΚ ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης και ο Πρόεδρος Χάρης Μαμουλάκης, παρουσία υπαλλήλων και στελεχών των δύο φορέων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός σταθμού μεταφόρτωσης στην Αγία Βαρβάρα για τις ΔΕ Αγ. Βαρβάρας και Ρούβα και ενός δεύτερου στον κάμπο για τις ΔΕ Γόρτυνας και Κόφινα. Ενώ θα οριστεί και ένα «Πράσινο Σημείο» όπου θα συγκεντρώνονται ηλεκτρικές συσκευές.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Συνεχίζουμε τις επαφές με τους Δήμους – μέλη του ΕΣΔΑΚ για δυο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, που αφορούν στη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Πράσινων Σημείων. Δυο θέματα που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του ΕΣΔΑΚ, γιατί συμβάλλουν καθοριστικά στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, εξοικονομούν πόρους, αναβαθμίζουν περιβαλλοντικά την εκάστοτε περιοχή και φυσικά εντάσσονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.

Διευθετούμε με τους Δημάρχους τις τελευταίες λεπτομέρειες και δίνουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες οι οποίες και θα μας επιτρέψουν, με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, να ενταχθούμε στο κατάλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την άριστη συνεργασία μας και την χρηματοδότηση των μελετών, όπως επίσης και τον Δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη και όλα τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης δήλωσε: «Πρόκειται για έργα πολύ σημαντικά για τον Δήμο μας που θα φέρουν τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη. Με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και την δημιουργία πράσινου σημείου προστατεύουμε το περιβάλλον, εξυπηρετούμε τις ανάγκες των δημοτών μας και εξοικονομούμε πόρους, κάτι πολύ σημαντικό για κάθε φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης την δύσκολη αυτή οικονομική εποχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Χάρη Μαμουλάκη και τα στελέχη του οργανισμού για την ενημέρωση και την πολύ καλή συνεργασία μας, μια συνεργασία που ωφελεί σημαντικά τους δημότες της Γόρτυνας».

Τι είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι εγκαταστάσεις όπου γίνεται η μεταφόρτωση των στερεών αποβλήτων που συγκεντρώνουν τα απορριμματοφόρα, σε μεγαλύτερα ρυμουλκούμενα μέσα μεταφοράς, με ταυτόχρονη συμπίεσή τους. Με τον τρόπο αυτόν, η μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ γίνεται με λιγότερα δρομολόγια, πιο οικονομικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι είναι το Πράσινο Σημείο

Το Πράσινο Σημείο είναι μια νέα, ήπια δομή διαχείρισης στερεών αποβλήτων που μπορούν να ανακυκλωθούν. Πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να αποθέτουν σε συγκεκριμένα σημεία κάθε είδος απόβλητα που ανακυκλώνονται: Χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, ογκώδη αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές και μπαταρίες, κλαδέματα, βρώσιμα λίπη και λάδια, υαλικά, κ.α.

Υπολογίζεται ότι με την ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων, μπορεί να επιτευχθεί ανακύκλωση σε ποσοστό έως και 30% του όγκου των οικιακών αποβλήτων που καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.