Νότια Κρήτη

Στον Αϊ Γιώργη τον Καλαμιάρη που ξεδίψασε την Πλώρα!

Στον Αϊ Γιώργη τον Καλαμιάρη που ξεδίψασε την Πλώρα!

Ετοιμασίες για το πανηγύρι της Δευτέρας 23/4 , ημέρα της εορτής του

A-
A+
20/04/2018 | 14:39

Λίγο πιό πάνω από την Πλώρα και καθώς έχουμε πάρει το δρόμο για τον Αϊ Κύριλλο αριστερά  την προσοχή μας τράβηξε μιά πινακίδα που έγραφε Αί Γιώργης Καλαμιάρης . Και καθώς δεν είχαμε να χάσουμε και τίποτα, πήραμε χωρίς πολύ πολύ σκέψη τον δρόμο για την εκκλησία. Από την αρχή καταλάβαμε ότι κάποιοι (από το Δήμο Γόρτυνας όπως μάθαμε)  είχαν καθαρίσει το δρόμο ώστε την Δευτέρα που είναι η γιορτή του , η πρόσβαση των πιστών να γίνει χωρίς προβλήματα. Μόλις φτάσαμε στην εκκλησία εκπλαγήκαμε από το πράσινο που περιτριγύριζε τη περιφραγμένη αυλή  του Αγίου Γεωργίου ενώ με μιά προσεκτική ματιά καταλάβαμε ότι ο χώρος πιθανότατα κατοικείτο παλιά.

Μέσα στην εκκλησία όλα  ήταν ανάστατα καθώς γινόταν εργασίες αγιογράφησης  ενώ έξω στη Νοτιοανατολική πλευρά υπήρχε καλαμιώνας κάτι που δικαιολογούσε και το επίθετο  Καλαμιάρης. Μέσα στον καλαμιώνα υπήρχε αρχαιότατη πηγή  που όπως μας πληροφόρησε ο 80χρονος κ. Τσαγκαράκης Γιάννης κάτοικος Πλώρας και συχνός επισκέπτης της περιοχής, βγάζει αγίασμα κάτι που διαπιστώσαμε κι εμείς αμέσως μετά. Ο ίδιος μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία της περιοχής αλλά και του νερού που από το σημείο που βρισκόμαστε μεταφέρθηκε το 1958 στη Πλώρα για να ξεδιψάσει το χωριό.

Ο Ογδοντάχρονος κάτοικος της Πλώρας κ. Τσαγκαράκης

” Παλιά εδώ υπήρχαν πολλά περβόλια της οικογενείας μου . Ωστόσο το 1959 αναγκαστήκαμε να τα εγκαταλείψουμε καθώς αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε το νερό στο χωριό , όπως μας είπε.  ” Επίσης πολλά στρέμματα παραχωρήσαμε όλοι στην εκκλησία του Αί Γιώργη . Εκεί έχω φυτέψει καμιά σαρανταριά δένδρα καθώς δεν υπάρχει πολύ νερό για να ποτίζονται περισσότερα. Στη απέναντι μεριά είναι η περιοχή Αναβολέματα όπου πήγαιναν παλιότερα οι χωριανοί  και έπαιρναν το νερό με τα σταμνιά για να το πάνε με τον ώμο ή τα γαϊδούρια στο χωριό.

Όλες οι χαλέπες εδω γύρω είναι Πλωριανές και ανήκουν στους Τσαγκαράκηδες , δίπλα είναι τα Σφακιανά. Εδώ παλιότερα ήταν μοναστήρι με 2-3 καλογέρους αλλά δεν υπάρχει τώρα πιά  παρά μόνο η εκκλησία κι ένα μικρό κτίσμα…” Αποχαιρετήσαμε με χαρά τον κ. Τσαγκαράκη Γιάννη που όπως μας είπε θα συνεχίσει να φροντίζει μέχρι να μπορεί την περιοχή , ενώ ανανεώσαμε το ραντεβού για το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου την προσεχή Δευτέρα 23 Απριλίου.