Νότια Κρήτη

Τα εγκαίνια του «κλαμπ» ενάντια στον αλκοολισμό στις Μοίρες

Τα εγκαίνια του «κλαμπ» ενάντια στον αλκοολισμό στις Μοίρες

Ο αλκοολισμός αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα (και) στον κρητικό νότο.

A-
A+
11/12/2018 | 13:02

Ο αλκοολισμός αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα (και) στον κρητικό νότο και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο δράμα που ζουν πολλοί άνθρωποι και οι οικογένειες τους στην περιοχή μας που χρειάζονται στήριξη- εξ ου και «καλωσορίζουμε» όλοι την επίσημη έναρξη λειτουργίας της ομάδας του «Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ» (Κ.Ο.Π.Α.) Μοιρών, του Δικτύου Αλκοολογίας Κρήτης που πραγματοποίησε τα  εγκαίνια του το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 9 Δεκεμβρίου στο «φιλόξενο» χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας.

Το Δίκτυο Αλκοολογίας αποτελείται από το Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με προβλήματα από το Αλκοόλ «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», το Αλκοολογικό Ιατρείο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), τις ομάδες αυτοβοήθειας Κ.Ο.Π.Α.  (Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σκοπός της λειτουργίας του Κ.Ο.Π.Α. Μοιρών, όπως και ολόκληρου του Δικτύου Αλκοολογίας, είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ στην Κρήτη.

Το Κ.Ο.Π.Α. Μοιρών θα αποτελέσει τη δεύτερη κοινότητα οικογενειών για το αλκοόλ που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς και την ενδέκατη ομάδα στην Κρήτη (Αγία Βαρβάρα, Ασήμι, Σχοινιάς, Γάζι, 4 στην πόλη Ηρακλείου, Ρέθυμνο, Κουτσουράς Λασηθίου).

Η ομάδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από έναν εκπαιδευμένο εθελοντή (Υπηρέτη – Δάσκαλο), κάθε Πέμπτη στις 8 το βράδυ, στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, υποστηρίζοντας τις οικογένειες, της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαράς, που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Οι υπηρεσίες που προσφέρει παρέχονται δωρεάν, με σεβασμό στο απόρρητο. Υπεύθυνη για το Κ.Ο.Π.Α Μοιρών είναι η εκπαιδευμένη εθελόντρια κα Χρυσάνθη-Ζορμπά Καλαϊτζάκη η οποία έχει προσωπική εμπειρία καθώς στήριξε τον αδερφό της να ξεπεράσει την εξάρτηση από το αλκοόλ βοηθώντας τον να λυτρωθεί από το τεράστιο αυτό πρόβλημα που, αναπόφευκτα, επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια.

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας Ν.-Σχοιναράκης το στέλεχος των ΑΝΕΛ Μαρία Δαριβιανάκη με τον ιερέα Νίκο Τσαγκαράκη

…«Εθνικό» πρόβλημα

Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ τακτική χρήση κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχιατροδικαστικής, Αθανάσιος Δουζένης, σημείωσε ότι κάθε Έλληνας καταναλώνει 10,3 λίτρα αλκοόλης τον χρόνο, που είναι μία πολύ μεγάλη ποσότητα. «Τακτική χρήση αλκοόλ κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας. Ένα περίπου 40% κάνει χρήση αλκοόλ πολύ τακτικά, απόλυτη εξάρτηση έχει περίπου ένα 10%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό απέχει πλήρως. Όμως, η προβληματική χρήση δεν είναι υποχρεωτικά η εξάρτηση, αλλά η χρήση που δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο». Το πρόβλημα όπως αναφέρει ο καθηγητής, απαντάται συχνότερα στον ανδρικό πληθυσμό, γιατί όπως αναφέρει οι άντρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ενώ κάποιο ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα κοινωνικά πρότυπα που παραδοσιακά θέλουν τους άντρες να πίνουν και να καπνίζουν περισσότερο. «Οι γυναίκες δυστυχώς επιταχύνουν και προσεγγίζουν τους άντρες στην κατανάλωση». Ο αλκοολισμός επηρεάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, όμως οι άνθρωποι που είναι κοινωνικοοικονομικά υποβαθμισμένοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, γιατί βιώνουν πολύ μεγαλύτερες πιέσεις και συχνά βρίσκουν διέξοδο στο αλκοόλ, επισημαίνει ο κ. Δουζένης. «Στη χώρα μας, αυτό που παρατηρούμε από το 2010 και εντεύθεν, είναι ότι υπάρχει μία αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, μια μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ κακής ποιότητας, και μία κατανάλωση αλκοόλ, η οποία σκοπεύει στο αλκοόλ αυτό κάθε αυτό, και όχι στην ποιότητα. Δηλαδή αυξάνεται περισσότερο η χρήση σε τσίπουρα και ρακές από ότι σε κρασί ή άλλα ποτά. Ο καταναλωτής πίνει για να ζαλιστεί και να ξεφύγει από την πραγματικότητα και όχι για να διασκεδάσει». Ο αλκοολισμός σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες. «Ο ένας τύπος είναι ο αλκοολισμός τύπου 2 που έχει μία σαφή κληρονομική επιβάρυνση, οικογενειακό υπόβαθρο, με ανάλογα πρότυπα από την παιδική ηλικία. Και υπάρχει και ο αλκοολισμός τύπου 1, που το άτομο, σταθερά σε βάθος χρόνου αυξάνει την κατανάλωση του και στο τέλος καταλήγει αλκοολικό σε μεγάλη ηλικία». Η εξάρτηση από τον αλκοολισμό είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα ψυχική διαταραχή, όπως τονίζει ο καθηγητής, συμπληρώνοντας: Τώρα πια είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, το οποίο αποτελεί την ουσία που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους, μετά το τσιγάρο. Θεωρώ δε ότι πάντα υπήρχε πρόβλημα όχι μόνο τώρα με την κρίση, απλά δεν ήταν αναγνωρισμένο».

Ηκ α Χρυσάνθη Καλαϊτζάκη υπεύθυνη του ΚΟΠΑ-Μοιρών

Η ομάδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από έναν εκπαιδευμένο εθελοντή κάθε Πέμπτη στις 8 το βράδυ, στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης Γορτύνης & Αρκαδίας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπηρέτη-Δάσκαλο του ΚΟΠΑ Μοιρών κα Χρυσάνθη-Ζορμπά Καλαϊτζάκη στο τηλέφωνο: 6942427057