Νότια Κρήτη

Τίμησαν τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Ξηρόκαμπο (φώτο)

Τίμησαν τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Ξηρόκαμπο (φώτο)

Στο ναό που βρίσκεται στην 699 ΠΑΠ

A-
A+
13/12/2017 | 13:36

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου,  η 699 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών (ΠΑΠ) στην περιοχή του Ξηρόκαμπου, μεταξύ Τυμπακίου και Αγίας Γαλήνης, τίμησε τη μνήμη του «Θαυματουργού Αγίου» στον Ιερό Ναό ο οποίος βρίσκεται στο Στρατόπεδο, με τον Διοικητή Κωνσταντίνο Καυκαλάκη να δέχεται πολλά εύσημα για το χώρο της ΠΑΠ και την παρουσία των υπηρετούντων σε αυτήν.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον  Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο και  πολλούς Ιερείς, ενώ το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής ΣΕΑΠ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Λιόντος, ο Διοικητής της Αεροπορικής Βάσης Τυμπακίου, Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραπουλάκης, ο Δήμαρχος Δήμου Φαιστού  Γιώργος Αρμουτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Αγίου Βασιλείου & Αμαρίου, , ο Λιμενάρχης Αγίας Γαλήνης   Αντώνης Σαραντουλάκης, ο Υπολιμενάρχης Κόκκινου Πύργου  Μανώλης Γαλιφιανάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Γαλήνης   Μανώλης Φουντιδάκης, κ.α.

Ο Βίος του Αγίου

Ο Άγιος Σπυρίδων, του οποίου η Εκκλησίας μας τιμά τη μνήμη στις 12 Δεκεμβρίου, γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου από κτηνοτροφική οικογένεια σχετικά εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός. Συχνά ο ίδιος εξηγούσε τις ευαγγελικές ή τις αποστολικές περικοπές στους βοσκούς τους οποίους παρότρυνε να εκκλησιάζονται, ενώ στήριζε και προστάτευε χήρες και ορφανά.  Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Μετά τον πρόωρο θάνατο της συζύγου του  ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου και χειροτονήθηκε ιερέας. Όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο. Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων όπως τονίζει η θρησκευτική παράδοση, «ο Θεός τον αξίωσε να κάνει πολλά θαύματα». Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) ο Άγιος Σπυρίδων που ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης.  Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ. Το σκήνωμα του Αγίου βρίσκεται στην Κέρκυρα, στον ομώνυμο ναό μέσα στην παλιά πόλη.  Ο ναός αυτός κτίστηκε στα 1589 μ.Χ. και ανήκει στο ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής. Η σημερινή λάρνακα φτιάχτηκε στη Βιέννη το 1867 μ.Χ. Είναι από σκληρό, πολυτελές ξύλο με εξωτερική ασημένια επένδυση. Βρίσκεται τοποθετημένη μέσα στην κρύπτη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για να δεχθεί το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες.

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.