Νότια Κρήτη

Το όνειρο του «Κρομμυδαντώνη» που δεν υλοποιήθηκε (τουλάχιστον όσο ζούσε)!

Το όνειρο του «Κρομμυδαντώνη» που δεν υλοποιήθηκε (τουλάχιστον όσο ζούσε)!

A-
A+
20/03/2018 | 12:28

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, δίπλα στο σπίτι του στο Ζαρό, συγγενείς, συγχωριανοί, γνωστοί και φίλοι είπαν την περασμένη Κυριακή το ύστατο Χαίρε στον Αντώνη Ζαχαριουδάκη ή  «Κρομμυδαντώνη», μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της Πάνω Ρίζας, που έφυγε από τη ζωή στις 11 η ώρα το βράδυ του Σαββάτου 17 Μαρτίου, σε ηλικία 91 χρονών.

Το όνομα του «Κρομμυδαντώνη», ο οποίος συμμετείχε συχνά σε εθνικές εορτές και τοπικές επετείους, ντυμένος με παραδοσιακή κρητική στολή, είχε γίνει πανελλαδικά γνωστό μέσα από ένα ρεπορτάζ της «Άποψης του νότου» που αναφερόταν στην επιστολή που είχε λάβει ο ίδιος από το… Παλάτι του Μπάκινγχμ της Μεγάλης Βρετανίας από τους γιους της Πριγκίπισσας Νταιάνας Γουίλιαμ (δεύτερος στη σειρά διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο μετά τον πατέρα του Κάρολο) και Χάρι, για να τον ευχαριστήσουν που τους είχε στείλει ως δώρο το ξυλόγλυπτο πορτρέτο της μητέρας τους.

Όνειρο του Αντώνη Ζαχαριουδάκη ήταν να στηθεί ένα μνημείο στην περιοχή της Πάνω Ρίζας για τους μαχητές της Κορέας -ο ίδιος ήταν από αυτούς που πολέμησαν εκεί- προτείνοντας μάλιστα ως τοποθεσία το Μεσίσκλι τον τόπο όπου ζούσε η οικογένεια του καλλιεργώντας κρεμμύδια-εξ ου και το παρανόμι. Η ιδέα του, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπήρχε ενδιαφέρον από τη Νότια Κορέα να χρηματοδοτήσει κάτι τέτοιο, δεν ήταν γραπτό να υλοποιηθεί, τουλάχιστον όσο αυτός ζούσε. Ο ίδιος –που δεν είχε αποκτήσει παιδιά- πολλά χρόνια μετά το θάνατο της πρώτης του συζύγου είχε νυμφευθεί εκ νέου, με τη γυναίκα που τον φρόντιζε μέχρι τα τελευταία του. Ως τόπο τελευταίας του κατοικίας είχε επιλέξει το Μεσίσκλι, δίπλα στην εκκλησία του οικισμού που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Βοριζίων Δήμου Φαιστού, όπου βρισκόταν ο οικογενειακός τάφος.

Ο Αντώνης Ζαχαριουδάκης (στο κέντρο της φωτό) ανάμεσα σε συγχωριανούς του.