Νότια Κρήτη

Υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2018: «Οι παραγωγοί δεν πρέπει να καθυστερούν»

Υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2018: «Οι παραγωγοί δεν πρέπει να καθυστερούν»

Η Αγρολογιστική Υποστήριξη ΙΚΕ στις Μοίρες απαντάει έξι ερωτήσεις σχετικά με την υποβολή δηλώσεων.

A-
A+
14/03/2018 | 10:43

1.Πότε ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2018, ποια είναι η καταληκτική ημερομηνίας υποβολής τους και τι προβλέπετε σε περίπτωση καθυστέρησης.

Η διαδικασία ενεργοποίησης δικαιωμάτων για το έτος 2018 ξεκίνησε στις 23/02. Για πρώτη φορά παρέχεται τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο στο παραγωγό για να υποβάλει την ενιαία δήλωση του. Δεν σημαίνει όμως ότι ο παραγωγός πρέπει να καθυστερήσει ελπίζοντας σε παρατάσεις που είναι αμφίβολο αν θα δοθούν. Καταληκτική ημερομηνία  έχει οριστεί η 15η Μαΐου και σε περίπτωση καθυστέρησης ο παραγωγός έχει ποινή 1% επί των δικαιωμάτων του. Ο παραγωγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι η υποβολή της αίτησης πέραν των 25 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία δεν είναι εφικτή με αποτέλεσμα να μην εισπράξει το δικαίωμα.

2.Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων;

Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος όλες τις άμεσες αλλά και έμμεσες επιδοτήσεις είναι η σωστή υποβολή  της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης κατά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Αυτό προϋποθέτει την σωστή αποτύπωση των αγροτεμαχίων του και την δήλωση των κατάλληλων καλλιεργειών.

3.Ποιες είναι οι αλλαγές για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018;

Μια σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον θα ζητείται ο ΑΤΑΚ αγροτεμαχίων και για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια. Για τα ιδιόκτητα ζητείται ήδη από το 2016. Αυτό σημαίνει ότι πλέον από το 2018 θα γίνεται διασταύρωση της ιδιοκτησίας με στοιχεία της ΓΓΠΣ του Υπουργείου Οικονομικών.

4.Τι είναι το ΑΤΑΚ και γιατί εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ενδεχομένως πρόβλημα σε αρκετούς αγρότες;

Ο ΑΤΑΚ είναι ο μοναδικός  κωδικός που κάθε αγροτεμάχιο έχει στο Ε9 και αποτελείται από 11 ψηφία. Όμως σε πολλές περιπτώσεις  οι παραγωγοί λόγο διαφόρων κωλυμάτων δεν έχουν  δηλώσει τα αγροτεμάχια τα οποία καλλιεργούν στο Ε9 τους. Σε περίπτωση που γίνει διασταύρωση στοιχειών τα αγροτεμάχια τα όποια δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 ενοικιαστή – ιδιοκτήτη ενδέχεται να μην υπολογιστούν στην πληρωμή με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση στο ποσό της πληρωμής του.

5.Τι δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσει ένας αγρότης που υποβάλλει για πρώτη φορά αίτηση, και τι ένας αγρότης που έχει υποβάλει αίτηση και την προηγούμενη χρονιά;

Ένας αγρότης ο οποίος επιθυμεί να  καταβάλει για πρώτη φορά αίτηση και να δηλωθεί ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να προσκομίσει:

1. Εκκαθαριστικό οποιασδήποτε χρονιάς ή άλλο στοιχείο που θα αναγράφεται καθαρά το ΑΦΜ.

2. Φωτοτυπία Ταυτότητας

3. Φωτοτυπία Βιβλιαρίου τράπεζας

4. ΑΜΚΑ

5. Ε9, ή ενοικιαστήριο με Ε9 ιδιοκτήτη, ανάλογα με την ιδιοκτησία που υπάρχει στα αγροτεμάχια προς δήλωση.

6.Μητρώο Αιγοπροβάτων για τους κατόχους κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Ενώ ένας αγρότης ο οποίος δεν καταθέτει για πρώτη φορά αίτηση θα πρέπει να προσκομίσει:

1.Ειδικούς κωδικούς από τον λογιστή του

2.Ε9 αν έχει κάποια αλλαγή

3.Μητρώο αιγοπροβάτων για τους κτηνοτρόφους

4.Ε9 Ενοικιαστών

6.Γιατί κάποιος να επιλέξει την Αγρολογιστική Υποστήριξη για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων του;

Η Αγρολογιστική Υποστήριξη ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο με αντικείμενο τις  λογιστικές εργασίες και την παροχή  υπηρεσιών που σχετίζονται με την γεωργία. Στα πλαίσια αυτά και δεδομένου  της δεκαετής εμπειρίας του προσωπικού στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων αποφασίσαμε την δραστηριοποίηση μας και στον τομέα αυτόν. Η αναγνώριση των γνώσεων και της εμπειρίας μας αποτέλεσε τον  βασικό λόγο για τον οποίο  μας εμπιστεύτηκαν τόσο γρήγορα οι παραγωγοί. Η αξιοπιστία και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το πελάτη, αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα μας. Στην Αγρολογιστική δεν υποβάλλουμε απλά την δήλωση του παραγωγού, αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο μαζί του συζητώντας και προτείνοντας τις δυνατές επιλογές, ώστε να απορροφήσει το μέγιστο δυνατό δικαίωμα. Για εμάς η πλήρη ικανοποίηση του πελάτη δεν αποτελεί προϋπόθεση αλλά υποχρέωση.

 

Για την υποβολή της Αίτησης τους οι παραγωγοί μπορούν να προσέλθουν στα  γραφεία μας, κος Αρκαλάκης Νικήτας & κα Λαμπακάκη Γεωργία στις Μοίρες,  28ης Οκτωβρίου 30 (έναντι κτηνιατρείου Τζανιδάκη Σταυρούλα), τηλ. 2892025308 & 6932253183από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 20:00 & Σάββατο από τις 9:00 έως τις 13:00

 

 

 

 

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.