Οικονομία

Capital Controls: Διπλασιάζεται το όριο ανάληψης

Capital Controls: Διπλασιάζεται το όριο ανάληψης

To ποσό του ορίου ανάληψης από τα 2,300 ευρώ που είναι σήμερα στα 4.000 – 5.000 ευρώ.

A-
A+
25/05/2018 | 9:40

Νέα αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών ετοιμάζει η κυβέρνηση σύντομα ανεβάζοντας το ποσό του ορίου ανάληψης από τα 2,300 ευρώ που είναι σήμερα στα 4.000 – 5.000 ευρώ.

Ο διπλασιασμός του ορίου γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή» ενώ η νέα χαλάρωση θα ανακοινωθεί άμεσα και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου.

Ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση του ορίου δεν θα συνοδεύεται με άρση των περιορισμών για ελεύθερη διακίνηση στο εξωτερικό και τα χρήματα τα οποία θα γίνονται ανάληψη από τους λογαριασμούς του θα πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά στη χώρα.

Αυτός ο περιορισμός κάνει την περαιτέρω χαλάρωση μια κίνηση συμβολική και λιγότερο μια απόφαση ουσίας, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη.

Όπως, άλλωστε σημειώνουν τραπεζικά στελέχη πολύ μικρός αριθμός καταθετών εξαντλεί σήμερα το μηνιαίο όριο των 2.300 ευρώ τον μήνα καθώς ο μέσος όρος ανάληψης μετρητών από τη συντριπτική πλειονότητα των καταθετών είναι κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα.

Εκτός από την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών, το υπουργείο Οικονομικών μελετά επίσης την αύξηση του ποσού που μπορεί να πάρει κάποιος μαζί στο εξωτερικό σε περίπτωση π.χ. ταξιδιού. Το όριο αυτό είναι σήμερα 2.300 ευρώ τον μήνα και μελετάται να αυξηθεί στις 3.000 ευρώ.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.