Οικονομία

Φρουτολαχανικά και ελαιόλαδο πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές του Νοεμβρίου

Φρουτολαχανικά και ελαιόλαδο πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές του Νοεμβρίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων

A-
A+
11/01/2017 | 8:13

Κοντά στην επίτευξη νέου ιστορικού ρεκόρ όσον αφορά τις εξαγωγές του 2016 βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου 2016.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2%.

Όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές της ανοδικής πορείας, καταγράφοντας αύξηση που αγγίζει το 19,3%, με πρωταγωνιστές τα φρουτολαχανικά και το ελαιόλαδο που κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης. Με τους συγκεκριμένους ρυθμούς σημειώνει ο ΠΣΕ καθίσταται ακόμη περισσότερο εφικτή η κατάρριψη ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η θετική επίδοση του Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,1% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους, στα 23,15 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 23,64 δισ. ευρώ του 11μήνου του 2015.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, προήλθε από τις χώρες της ΕΕ (+10,7%), παρά την ενίσχυση των πιέσεων στις συνολικές εξαγωγείς προς Τρίτες Χώρες (-2,3%). Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 53% έναντι 47% των Τρίτων Χωρών.

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο
Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος στο εξαγωγικό εμπόριο είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, κινήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ανοδικά. Μάλιστα, 5 από τους 9 ανοδικούς κλάδους κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με πρωταγωνιστές τα αγροτικά προϊόντα (κυρίως φρουτολαχανικά και ελαιόλαδο), καθώς και τα βιομηχανικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες. Από την άλλη τα πετρελαιοειδή υποχώρησαν σε ποσοστό 11,5%.

Σε επίπεδο 11μήνου του έτους, η αναλογία «ανοδικών» – «πτωτικών» είναι πλέον μοιρασμένη, με 5 κλάδους να κινούνται υψηλότερα από τα επίπεδα του 2015 και 5 να υποχωρούν.

Να σημειωθεί ότι για την κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) του 2015 απαιτούνται επιδόσεις της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ για τον τελευταίο μήνα του έτους. Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά ο Δεκέμβριος «υπόσχεται» εξαγωγές αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Πηγή: agrotypos.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.