Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος, νερού, τηλεφώνου θα μετρούν για το αφορολόγητο

Λογαριασμοί ρεύματος, νερού, τηλεφώνου θα μετρούν για το αφορολόγητο

Μόνο με πληρωμές σε «πλαστικό» χρήμα.

A-
A+
12/01/2017 | 10:18

Σε υπαναχώρηση από την αρχική της απόφαση να μην συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνων, φυσικού αερίου και συνδρομητικής τηλεόρασης στις δαπάνες που θα μετρούν για την κάλυψη του αφορολογήτου με πληρωμές σε πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα εξαναγκάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο λόγος είναι ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει ποιες ακριβώς δαπάνες εξοφληθείσες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολογήτου η ηγεσία του υπουργείου διαπίστωσε ότι οι πληρωμές των λογαριασμών αυτών πραγματοποιούνται συχνά μαζί με δαπάνες για αγορές καταναλωτικών ή διαρκών αγαθών σε σούπερ μάρκετ, οπότε δεν μπορούν να διαχωριστούν για να εξαιρεθούν!

Ως εκ τούτου και οι δαπάνες αυτές, εφόσον εξοφλούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, θα μετρούν για την κάλυψη του αφορολογήτου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, καθιστά πλέον εντελώς ανίσχυρες τις διατάξεις του ν. 4446/2016 που προβλέπουν την αξιοποίηση των πληρωμών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς οι δαπάνες αποπληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ και συνδρομητικής τηλεόρασης καλύπτουν σημαντικό μέρος των ετησίων δαπανών εκατομμυρίων νοικοκυριών και σε πάρα πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων θα επαρκούν πλέον μόνο αυτές για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα ή τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για την εξόφληση άλλων κατηγοριών δαπανών προς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Έτσι το μαύρο χρήμα θα εξακολουθεί να διακινείται σε … μεγάλες ποσότητες για την αποπληρωμή των δαπανών αυτών, καθώς θα συμφέρει και τους φορολογούμενους που θα αγοράζουν με έκπτωση την … αφαίρεση του ΦΠΑ και τους επιχειρηματίες που δεν θα δηλώνουν τις συγκεκριμένες εισπράξεις!

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν και είχε στη διάθεσή της πολύ χρόνο για την επεξεργασία των διατάξεων του νόμου για τα κίνητρα χρήσης πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος και για την προετοιμασία της σωστής εφαρμογής τους, ολιγώρησε και έφθασε στο σημείο να περάσει από τη Βουλή τις διατάξεις αυτές χωρίς να προβλέψει και να επιλύσει εγκαίρως τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής τους.

H διαπίστωση ότι είναι αδύνατο να διαχωριστούν οι δαπάνες αποπληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ από τις λοιπές δαπάνες που πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ ήταν και ως εκ τούτου θα πρέπει και αυτές να περιληφθούν στη λίστα των εξόδων που «χτίζουν» το αφορολόγητο είναι και η αιτία για την οποία δεν εκδόθηκε χθες η σχετική υπουργική απόφαση. Εκτός απροόπτου, η απόφαση θα εκδοθεί τελικά σήμερα.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.