Οικονομία

«Παραθυράκια» για αλλαγές και… εκπλήξεις στο Κοινωνικό Μέρισμα

«Παραθυράκια» για αλλαγές και… εκπλήξεις στο Κοινωνικό Μέρισμα

A-
A+
15/11/2017 | 9:53

Με την παραδοχή ότι «η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα» και «η προοδευτική επιστροφή σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας» ήταν τελικά απαραίτητες προϋποθέσεις, γιατί «δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να διανεμηθεί στοχευμένα κοινωνικό μέρισμα για το έτος 2017 στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά» (όπως τονίζεται στο προοίμιο της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες βράδυ) η κυβέρνηση επιχειρεί να επουλώσει πληγές που άνοιξε η οικονομική πολιτική της.

Επιχειρεί επίσης να διαγράψει ενδεχομένως από την μνήμη ότι μόνον το 2015 δεν δόθηκε κανένα μέρισμα, καθώς και τα «βαριά λόγια» που το 2014 εκτόξευε ο κύριος Αλέξης Τσίπρας για το 500ευρω της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως ότι επρόκειτο για «πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας», ότι «του πετούν κάποια ψίχουλα για να τον εξαγοράσουν» και πως «αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη, που μαρτυρά φόβο μπροστά στην κάλπη που έρχεται, που δείχνει πόσο περιφρονούν τον λαό και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του».

Σε αντίθεση με όσα λέγονταν τότε, το χθεσινό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, προβλέπει ότι:
1. μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διανεμηθεί κατά το έτος 2017 προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών, για την εφάπαξ καταβολή παροχής κοινωνικού χαρακτήρα με τη μορφή διανομής κοινωνικού μερίσματος

2. το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη. Επιπλέον, για να μην επαναληφθεί και φέτος να χάνουν επιδόματα ή την φοροαπαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ οι δικαιούχοι, την φορά αυτή διευκρινίζεται ότι το ποσόν του βοηθήματος «δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

3. Το νομοσχέδιο δεν καθορίζει πώς θα διανεμηθούν τα 720 εκατομμύρια. Εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προσδιορίσουν με αποφάσεις που θα εκδώσουν, τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.