Οικονομία

Σημαντική βελτίωση στους ρυθμούς των επιστροφών από τη ΔΟΥ Ρεθύμνου

Σημαντική βελτίωση στους ρυθμούς των επιστροφών από τη ΔΟΥ Ρεθύμνου

Βρίσκεται μεταξύ των τριών εφοριών της χώρας που έχουν θετικά αποτελέσματα στην εν λόγω διαδικασία.

A-
A+
11/01/2017 | 9:46

«Αγκάθι» αποτελεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις η επιστροφή του ΦΠΑ, διαδικασία που καταγράφει σοβαρές καθυστερήσεις φτάνοντας έως και τα πέντε χρόνια στις ΔΟΥ της Ελλάδας και με τον αριθμό εκείνων που βρίσκονται σε παρατεταμένη αναμονή να ανέρχεται στα 935 εκατομμύρια επιστροφές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ήδη «πληγωμένη» αγορά να στερείται περαιτέρω ρευστότητας, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους επιχειρηματίες, αφού κατά συνέπεια οι ίδιοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και στις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στο μεταξύ, σημαντική βελτίωση στους ρυθμούς με τους οποίους ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των ελέγχων που «ξεκλειδώνουν» την επιστροφή φόρου καταγράφεται στη ΔΟΥ Ρεθύμνου, που πανελλαδικά βρίσκεται μεταξύ των τριών εφοριών της χώρας που έχουν θετικά αποτελέσματα στην εν λόγω διαδικασία.

ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ… ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου είναι αξιοσημείωτο πως ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στις 46 από τις 111 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από έναν έως και πάνω από πέντε χρόνια. Παρ’ όλο που με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές των φόρων προβλέπεται να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, το πρόβλημα παραμένει οξύ, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί στις 358 ημέρες.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Όπως, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, σε όλη την Ελλάδα η ΔΟΥ στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι της Κω, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.858 ημέρες, ενώ ακολουθούν η Α’ Θεσσαλονίκης με 1.706 ημέρες, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.635 ημέρες, η ΔΟΥ Ψυχικού με 1.121 ημέρες και την πρώτη πεντάδα κλείνει η ΔΟΥ Γ’ Πειραιά με μέσο χρόνο αναμονής τις 944 ημέρες.
Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις αρχές Ιανουαρίου, συνολικά οι αιτήσεις προς πληρωμή έχουν μειωθεί στις 6.601, συνολικού ύψους 935 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο όμως των ανωτέρω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ οι 4.557 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή να ανέρχεται σε 790,8 εκατ. ευρώ. Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 665 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ Βέροιας με 298 και η Πλοίων Πειραιά με 295 αιτήσεις.

Οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή στο ρυθμό εξυπηρέτησης των επιστροφών είναι της Δ’ Πειραιά, του Κιλκίς και η ΔΟΥ Αχαρνών. Από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα δίδονται σαφείς οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για την υλοποίηση της διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.

ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΔΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε πανελλαδικό επίπεδο πάντως, η Εφορία Ρεθύμνου είναι μια από τις τρεις μαζί με του Ηρακλείου και της Αλεξανδρούπολης στις οποίες καταγράφεται σημαντική βελτίωση στους ρυθμούς με τους οποίους περαιώνεται η διαδικασία επιστροφής φόρου στους δικαιούχους επαγγελματίες.

«ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΜΕ, ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ»

«Οργανωθήκαμε, εντοπίσαμε τα προβλήματα και δουλέψαμε απογεύματα» επισημαίνει μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η προϊσταμένη της ΔΟΥ Ρεθύμνου κ. Ελένη Βαρνάβα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό ήταν πριν από τρεις μήνες δραματικές, ενώ δεν ήταν λίγες και οι φορές στο παρελθόν που ο τοπικός τύπος είχε αναδείξει τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έντονης υποστελέχωσης στην ομαλή περαίωση κυρίως των ελέγχων. Παρ’ όλο που η υπηρεσία το τελευταίο τρίμηνο, έχει ενισχυθεί με προσωπικό, γεγονός που επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία και την ενίσχυση των νευραλγικών τμημάτων, η διεύθυνση και το προσωπικό της υπηρεσίας χρειάστηκε να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως επεσήμανε η κ. Βαρνάβα, να γίνει αναδιοργάνωση υπηρεσιών και μετακινήσεις προσωπικού, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εργαστούν απογεύματα προκειμένου να ολοκληρώνεται έγκαιρα η διαδικασία των ελέγχων. Στο τμήμα των ελέγχων συγκεκριμένα, όπως τόνισε η κ. Βαρνάβα υπήρχε έντονο το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Ωστόσο, όπως τόνισε η ίδια: «Πήραμε προσωπικό από άλλα τμήματα και ενισχύσαμε το συγκεκριμένο τμήμα, εργαστήκαμε απογεύματα και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Σε νευραλγικά τμήματα το κάνουμε πολλές φορές. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εισπράξουμε τα χρήματα που πρέπει, όμως καταβάλλουμε και προσπάθειες ώστε να επιστρέφουμε και χρήματα τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι και τα έχουν ανάγκη. Πασχίζουμε εντός των 90 ημερών που προβλέπει η νομοθεσία να γίνονται οι επιστροφές των ΦΠΑ. Δεν είναι εύκολο καθώς απαιτείται μια μεγάλη διαδικασία ελέγχων και συνεπώς ανάλογα με τα όσα προκύπτουν από τους ελέγχους, είναι και η διάρκεια που απαιτείται για τις επιστροφές. Αυτό πριν δεν μπορούσε να γίνει διότι δεν υπήρχε προσωπικό».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Γεγονός πάντως είναι πως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και οι μετακινήσεις προσωπικού πέτυχαν, αφού οι ρυθμοί έχουν επισπευσθεί σημαντικά συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στη ΔΟΥ Ρεθύμνου υπηρετούσαν 39 άτομα προσωπικό, ενώ εντός του τελευταίου τριμήνου ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 46. Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Βαρνάβα οι δύο τελευταίοι υπάλληλοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πριν από δύο ημέρες.

13 ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΔΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Περίπου 13 είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στη ΔΟΥ Ρεθύμνου, για τις οποίες δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή ελέγχου, ενώ οι 7 από αυτές βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου. «Εντός εξαμήνου εκτιμώ πως θα έχουν προχωρήσει οι εκκρεμότητες και θα προχωράει ομαλά η διαδικασία» ανέφερε η κ. Βαρνάβα.

ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή φόρων στους πολίτες ο χρόνος είναι σημαντικά μειωμένος καθώς η εκκαθάριση γίνεται συνήθως κεντρικά. Ωστόσο, όταν το φυσικό πρόσωπο περαιώνει τη διαδικασία στην Εφορία, προκειμένου να προσκομίσει τον τραπεζικό λογαριασμό ή να διευθετήσει τυχόν χρέη, η επιστροφή φόρου γίνεται εντός ενός μήνα.

Πηγή: goodnet.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.