Οικονομία

Τράπεζες: Μειώθηκε κατά 3,3 δις η χρηματοδότηση από τον ELA

Ο πιο δαπανηρός από άλλες μορφές δανεισμού μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

A-
A+
15/08/2017 | 13:00

Μειωμένη κατά 3,3 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 8,7% ήταν τον Ιούλιο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας. Ειδικότερα, ο ELA, που είναι πιο δαπανηρός από άλλες μορφές δανεισμού μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μειώθηκε τον Ιούλιο στα 34,6 δισ. ευρώ, από τα 37,9 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια εικόνα αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα για τους τραπεζικούς ομίλους. Όπως αναφέρει επίσης η ΤτΕ:  «στις 2 Αυγούστου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 38,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,6 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.