Ελλάδα

Τεχνητοί θάλαμοι εκτροφής χταποδιών για την διατήρηση της Μεσογειακής φώκιας

Τεχνητοί θάλαμοι εκτροφής χταποδιών για την διατήρηση της Μεσογειακής φώκιας

Πήλινα κιούπια που κατασκευάστηκαν στη Σίφνο βυθίστηκαν στη Γυάρο για να "κατοικηθούν"

A-
A+
12/03/2018 | 20:27

Κιούπια μετατράπηκαν σε θαλάμια …χταποδιών αφού τοποθετήθηκαν μέσα στη θάλασσα προκειμένου φωκάκια που ζουν σε προστατευόμενη περιοχή, να έχουν εύκολη πρόσβαση σε τροφή. Συγκεκριμένα, βιολόγοι τοποθέτησαν 1000 τεχνητά θαλάμια για χταπόδια σε βάθη μέχρι 25 μέτρα, στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη της Γυάρου, όπου ζουν φώκιες σε σπηλιές!

Την πρωτοποριακή δράση πραγματοποίησαν επιστήμονες της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclades Life, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία πολλών φορέων και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό και το Πράσινο Ταμείο Greek LIFE Task Force.

Τα πήλινα αγγεία κατασκευάσθηκαν στο παραδοσιακό εργαστήριο της οικογένειας Ατσόνιου στο Βαθύ της Σίφνου και μεταφέρθηκαν κατευθείαν στη Γυάρο, όπου οι επιστήμονες τα έριξαν στη θάλασσα.

«Επιλέξαμε πήλινα αγγεία που αποτελούν μάλιστα και παραδοσιακή μέθοδο ψαρέματος χταποδιών σε κάποιες περιοχές. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πιλοτική αυτή δράση μπορεί να έχει εξαιρετική επιτυχία καθώς πολλά από τα κιούπια ‘κατοικήθηκαν’ από χταπόδια» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός συντονιστής της MOm, δρ Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Όπως εξηγεί, η δράση έγινε για να μπορέσουν οι μικρές φώκιες να έχουν περισσότερη τροφή και να παραμείνουν έτσι στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου μέχρι να μεγαλώσουν. «Θέλουμε να περιορίσουμε το εύρος μετακινήσεων των μικρών ζώων, να μην πηγαίνουν πιο βαθιά για να βρουν τροφή μέχρι να γίνουν 2 χρονών, οπότε και μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα διάφορες απειλές» συμπληρώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.