Περιβάλλον

Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας από το Ενυδρείο Κρήτης

Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας από το Ενυδρείο Κρήτης

Μετά από 7,5 μήνες είναι έτοιμη να επιστρέψει στο θαλάσσιο περιβάλλον

A-
A+
10/11/2014 | 14:01

Το Ενυδρείο Κρήτης προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει από κοντά την απελευθέρωση μιας θαλάσσιας χελώνας Μύδας, η οποία βρέθηκε τραυματισμένη από τον βιολόγο κ.Δρετάκη Μιχάλη ο οποίος την μετέφερε στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης για να της παραστούν οι πρώτες βοήθειες από το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ενυδρειολογίας. Μετά από 7,5 μήνες παραμονής στους χώρους του Ενυδρείου, υγιής πια και αρκετά ζωηρή, η μικρή χελώνα μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο φυσικό της περιβάλλον. Η απελευθέρωση θα πραγματοποιηθεί στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11:30.

Ιστορικό χελώνας

Η μικρού σχετικά μεγέθους χελώνα (καμπύλου μήκους 28 εκ., βάρους 3.5 κιλών) του είδους Chelonia mydas, βρέθηκε μπλεγμένη σε πετονιές στην περιοχή Ανάλουκας – ακρωτήρι Μαύρο Μουρί της Σητείας στις 2/4/2014, κατά την διάρκεια ερευνητικής αποστολής του Μ.Φ.Ι. Κρήτης με επικεφαλή τον βιολόγο Δρ. Μιχάλη Δρετάκη. Το προσωπικό της Ενυδρειολογίας, μετά την ενημέρωση του από τον ΑΡΧΕΛΩΝ (κ. Π. Τσάρο), επικοινώνησε με τον κ. Δρετάκη ο οποίος και μετέφερε την επόμενη μέρα τη χελώνα στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης για περίθαλψη. Η χελώνα έφερε αρκετά εξωτερικά τραύματα στην περιοχή του λαιμού εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν σε φάση επούλωσης. Δεν έφερε κάποια μάρκα, ήταν αρκετά ζωηρή και ανταποκρίθηκε άμεσα στην παρουσία τροφής. Σε ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε δεν παρατηρήθηκε αγκίστρι στον οισοφάγο.

Η χελώνα φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης έως την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της. Μετά από 7.5 μήνες παραμονής με την φροντίδα και την περιποίηση των μελών της ομάδας του Ενυδρείου Κρήτης, υγιής και μαρκαρισμένη ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η χελώνα Chelonia mydas όπως και η Caretta caretta αποτελεί  προστατευόμενο είδος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι μιας και άλλο ένα άτομο επιστρέφει υγιές στο φυσικό περιβάλλον. Το γεγονός, έρχεται να υπενθυμίσει την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να ευαισθητοποιήσει όλους μας σε θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.