Πολιτισμός

Τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Ανώγεια

Τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Ανώγεια

A-
A+
28/04/2017 | 10:19

Το ΚΠΕ Ανωγείων στις Περιφέρειες ΜΕΤ σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Κρεστένων στις Περιφέρειες ΛΑΠ, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020» εντασσόμενο στο Υποέργο 1 – Άξονας Προτεραιότητας 6, τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και το Δήμο Ανωγείων, και της συμμετοχής του ΚΠΕ Ανωγείων στο Εθνικό Δίκτυο Π.Ε. του ΚΠΕ Κρεστένων «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία Αειφορίας», συνδιοργανώνουν τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δικτύου στους χώρους του ΚΠΕ Ανωγείων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ανωγείων και σε επιλεγμένα πεδία της περιοχής από την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 και ώρα 16:30, μέχρι την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 και ώρα 14:30 και θα έχει ως θέμα:

«Σχεδιάζοντας Προγράμματα Π.Ε. με θέμα:
Το οικολογικό αποτύπωμα των προϊόντων ως υλικός και άυλος πολιτισμός»

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν Προγράμματα Π.Ε. με θέματα συναφή με την αειφορική παραγωγή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων.
Ενδεικτικά το σεμινάριο στοχεύει: α) στη διασύνδεση της διαχείρισης των πρώτων υλών και των παραγόμενων αγαθών με τη διαμόρφωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ενός τόπου (με παράδειγμα προϊόντα και τοπία της Κρήτης), β) στην υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης της παραγωγής με σκοπό την αειφορική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, γ) στην εξοικείωση με βιωματικές μεθόδους υλοποίησης Προγραμμάτων Π.Ε. δ) στη διάχυση καλών διδακτικών πρακτικών με την παρουσίαση παραδειγμάτων από εκπροσώπους φορέων – μελών του Δικτύου.

Το Πρόγραμμα

17:45-20:30   Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ:

ΟΜΑΔΑ Α: «Το Café της αειφορίας και τα τοπικά προϊόντα. Μια καινοτόμα εκπαιδευτική τεχνική κινητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας» Δασκαλάκης Παύλος, Γραμματέας Διοικούσας Επιτροπής Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΕΠΤΑΣΤΙΚΟΣ

ΟΜΑΔΑ Β: «Εργαστήριο με προϊόντα του Μεραμπέλου Λασιθίου» Πεδιαδίτη Φιλίτσα, Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου Μαυροειδής Γιώργος, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Νικολάου

ΟΜΑΔΑ Γ: «Εργαστήριο παρασκευής αρωματικού λαδιού με βότανα του κήπου» Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου , Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα, Ορφανουδάκη Μαρία,

ΟΜΑΔΑ Δ: «Κόκκινη κλωστή δεμένη» Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων (Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Δραμουντάνη Ασημένια, Δακανάλη Ερωφίλη, Καπετάνιου Ελένη, Μελιτσοπούλου Θεοδώρα)

20:30-21:30        Παρουσίαση των εργαστηρίων – Συζήτηση

Κυριακή 30 Απριλίου 2017 (Πρωί)

08:00-09:00                   Πρωινό

09:00-09:30   Αναχώρηση για Αξό (Οικοτουριστική Μονάδα «ΕΝΑΓΡΟΝ»)

09:30-09:45    «Τα τοπικά προϊόντα ως καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας μιας ευημερούσας και βιώσιμης κοινωνίας και ανάδειξης της διακριτής της ταυτότητας. Το παράδειγμα του Βελβεντού»

Τσιουκαρδάνης Νικόλαος, Π.Ο. ΚΠΕ Βελβεντού

09:45-10:00   «Παρουσίαση Προγράμματος Συνεταιρισμός το Κυπαρισσάκι (Τοπικά Προϊόντα)»,

Πατέρας Χρήστος, Δημοτικό Σχολείο Πανόρμου Ρεθύμνης

10:00-10:15   «Τα τοπικά προϊόντα στα προγράμματα του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης»,

Μυλωνάκης Στράτος, Τσαντηράκη Σοφία, Π.Ο. ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης

10:15-10:30   «Τοπικά προϊόντα-Πολιτισμός μέσα από την οπτική της αειφορίας»,

Μάρα Ελένη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Αργολίδας

10:30-11:00                      Διάλειμμα – Καφές

11:00-11:15   «Παρουσίαση Προγράμματος Μαγειρεύοντας Αριθμούς»,

Παπανικολάου Λεωνίδας, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Κοζάνης

11:15-11:30   «Ερωτηματολόγιο για την “Υγιεινή διατροφή και τα τοπικά προϊόντα” – δράσεις για περιβαλλοντικό πρόγραμμα»,

Χατζάκη Μαρία, 2ο Γυμνάσιο Χανίων

11:30-11:45   «Οι διατροφικές επιλογές και οι καταναλωτικές συνήθειες των μαθητών: μια προσπάθεια υιοθέτησης αειφορικού μοντέλου»,

Ιωάννου Χάιδω, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κισσάβου-Ελλασόνας

11:45-12:00  «Τα προϊόντα της περιοχής στο δίκτυο του ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών Φανιουδάκη Έλενα, Π.Ο. ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών

12:00-13:30       Συζήτηση θεμάτων Δικτύου

13:30-14:00       Αξιολόγηση και Λήξη Σεμιναρίου – Παραλαβή βεβαιώσεων

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Μαθητική Εστία 74051 Ανώγεια Ρεθύμνου

Τηλ.: 28340.31662 – Fax: 28340.31791

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: http://www.kpe-anogion.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

Μαθητική Εστία Τ.Κ. 27055 Κρέστενα Ηλείας

Τηλ.: 26250.22305 – Fax: 26250.22393

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: http://www.kpekrestenon.gr

Το ΚΠΕ Ανωγείων και το ΚΠΕ Κρεστένων, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Κρήτης,  το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και το Δήμο Ανωγείων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΚΠΕ Ανωγείων στο Εθνικό Δίκτυο Π.Ε. του ΚΠΕ Κρεστένων «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας», διοργάνωσαν τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο δικτύου στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, από την Παρασκευή 28 (απόγευμα) έως και την Κυριακή (πρωί) 30 Απριλίου στα Ανώγεια, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ανωγείων και σε επιλεγμένα πεδία της περιοχής, για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπ/σης.

Θέμα του Σεμιναρίου:

«Σχεδιάζοντας Προγράμματα Π.Ε. με θέμα: Το οικολογικό αποτύπωμα των προϊόντων ως υλικός και άυλος πολιτισμός».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 (Απόγευμα)

16:30-17:00    Προσέλευση – Εγγραφές

17:00-17:15    Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

17:15-17:30   «Στόχοι σεμιναρίου: η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στα προγράμματα του ΚΠΕ Ανωγείων»

Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Υπεύθυνη  ΚΠΕ   Ανωγείων

17:30-18:00 «Παρουσίαση του ΚΠΕ Κρεστένων και των δράσεών του: Το Ε. Θ. Δίκτυο “Τα Τοπικά προϊόντα σε μια Κοινωνία Αειφορίας”»

Γαβράς Πέτρος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κρεστένων

18:00-18:30  «Oι δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τη στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα»

Βρέντζου-Σκορδαλάκη Θεανώ, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής & Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης

18:30-18:50  «Τοπικά Προϊόντα και Κρητική Διατροφή»

Στεφανάκης Αλέκος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης

18:50-19:15                      Διάλειμμα – Καφές

19:15-19:30   «Γεωπάρκο Ψηλορείτη και Προστιθέμενη Αξία στα Τοπικά  Προϊόντα» εκπρόσωπος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη

19:30-19:50   «Το Αποτύπωμα ενός άυλου Πολιτισμού… στα βήματα της Κρήτης» Γιακουμάκης Νίκος, δικηγόρος

19:50-20:15   «Από την “κουρελού” στο “κουρέλι”: Υφαίνοντας θεματικές και αξίες στην εκπαίδευση για την αειφορία» Τσούρα Αγγελική, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ Κρεστένων

20:15-20:30                Ερωτήσεις – Συζήτηση

20:30-21:30   Βιωματικό εργαστήριο «Παιχνίδια γνωριμίας – επικοινωνίας και συγκρότησης ομάδων» Σχοινά Μαρία, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κρεστένων και Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων

21:30                             Δείπνο

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

08:00-09:00                   Πρωινό

09:00-09:30   Μετάβαση από τα Ανώγεια στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη

09:30-14:30    Μελέτη πεδίου: Βιωματικά Εργαστήρια: «Η διαδικασία της τυροκομικής στο πρόγραμμα Π.Ε. του ΚΠΕ Ανωγείων: Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου»

Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων (Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Δραμουντάνη Ασημένια, Δακανάλη Ερωφίλη, Καπετάνιου Ελένη, Μελιτσοπούλου Θεοδώρα) Επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής με τοπικά προϊόντα

14:30-17:30   Επιστροφή στο ΚΠΕ Ανωγείων. Γεύμα – Ξεκούραση

17:30-17:45   «Οικογενειακές επιχειρήσεις και τοπικά προϊόντα της Φλώρινας»                         Π.Ο. ΚΠΕ Βεύης-Μελίτης, Νάνης Νίκος, Γκούλη Δήμητρα