Περιβάλλον

Χημικά Συρίας: Η καταστροφή της Μεσογείου… ολοκληρώθηκε!

Χημικά Συρίας: Η καταστροφή της Μεσογείου… ολοκληρώθηκε!

Αμφίβολες οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης

A-
A+
07/11/2014 | 11:42

Τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στο κατάστρωμα του αμερικανικού πλοίου Cape Ray, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου.
Η τοπική κοινωνία, αφού ξεσηκώθηκε και επαναστάτησε (εις μάτην δυστυχώς) στην προοπτική να «ξεφορτωθούν» τα χημικά στη Μεσόγειο, ζητάει τώρα να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού. Μάλιστα με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την οποία κοινοποιεί και σε βουλευτές, ο Δήμος Πλατανιά ζητά θαλάσσιους ελέγχους στο σημείο όπου έγινε η εξουδετέρωση των χημικών.
Στην επιστολή του Δημάρχου κ. Γιάννη Μαλανδράκη, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Με δεδομένη την έντονη αντίθεση όλων μας στην παραπάνω διαδικασία, για τους κινδύνους που ελλόχευε, προτείνω όπως το επόμενο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της συνεργασίας σας με το ΕΛΚΕΘΕ να γίνει ένας προγραμματισμός για τον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η υδρόλυση, προκειμένου τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων να συγκριθούν με αυτά που είχαν πραγματοποιηθεί πριν τη διαδικασία της υδρόλυσης, από το ίδιο ερευνητικό σκάφος».
Υπενθυμίζεται ότι τα χημικά στοιχεία είχαν παραδοθεί στη διεθνή κοινότητα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Τα χημικά εξουδετερώθηκαν πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο για τη διαδικασία πολεμικό πλοίο Cape Ray σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου Θάλασσας και η καταστροφή τους με υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.
Την επιχείρηση καταστροφής των χημικών του καθεστώτος Άσαντ είχε εποπτεύσει ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ενώ
εντός του τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσει η καταστροφή των 12 εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων που λειτουργούσε η συριακή κυβέρνηση, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι του 2015. Οι 12 εν λόγω εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν επτά αποθήκες και πέντε υπόγειες σήραγγες.
«Η εξουδετέρωση και των 1.300 τόνων χημικών ουσιών που παρέδωσε η κυβέρνηση της Δαμασκού και την οποία επιβλέπει η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) ολοκληρώθηκε, ενώ το 98% αυτών έχουν ήδη καταστραφεί εν πλω», δήλωσε ο Κουίνλαν, προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τρέχοντα μήνα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία ένα «αρκετά εντυπωσιακό επίτευγμα» αλλά προειδοποίησε ότι για να μπορούμε να μιλάμε για έναν επιτυχημένο αφοπλισμό υπάρχει ακόμη “σημαντική δουλειά” που πρέπει να γίνει.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.