Πολιτισμός

2018, η χρονιά της αρχαιολογικής ανάδειξης της Ιεράπετρας

2018, η χρονιά της αρχαιολογικής ανάδειξης της Ιεράπετρας

Μια χρονιά με αυξημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την Ιεράπετρα.

A-
A+
11/01/2018 | 9:44

Για μια χρονιά με αυξημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την Ιεράπετρα έκανε λόγο η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, αφού φέτος πρόκειται να ξεκινήσουν μια σειρά έργων και εργασιών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης.

Η κ. Σοφιανού τόνισε πως σε αρχαιολογικό επίπεδο η Ιεράπετρα είχε παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια και για το λόγο αυτό από πέρυσι σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας μελετών και εύρεσης χρηματοδοτήσεων για απαραίτητες ενέργειες στην περιοχή.

Η ίδια χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία της με τον Δήμαρχο για τον οποίο ανέφερε πως ενδιαφέρθηκε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και αυτό ήταν κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού για το συμφέρον της πόλης.

Ανάλογο ενδιαφέρον δείχνουν και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι του νομού, τόνισε, φέρνοντας σαν παράδειγμα την μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας της Σπιναλόγκας η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ενέργειες του Δημάρχου Αντώνη Ζερβού.

Φέτος λοιπόν, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις για εργασίες συντήρησης μέσα και έξω από το φρούριο του Καλέ που θα αλλάξουν ριζικά τόσο την περιοχή όσο και τις χρήσεις του μνημείου.

Παράλληλα θα ξεκινήσει ξανά η ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου της Ιεράπετρας στα Βιγλιά, μετά από μια μεγάλη διακοπή που οφειλόταν στην αλλαγή του είδους της ανασκαφής η οποία έπρεπε να πάρει έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επίσης φέτος θα ξεκινήσει και μια μεγάλη ανασκαφική επιχείρηση στη νήσο Χρυσή με σκοπό να έρθουν στο φως οι μινωικές ιχθυοκαλλιέργειες και τα εργαστήρια κατασκευής πορφύρας αλλά και η σύνδεση που είχε η Χρυσή με την υπόλοιπη Κρήτη.

Μαζί με αυτά θα προχωρήσει και η συντήρηση του κτιρίου Αρχαιολογικής Συλλογής αλλά και ο εμπλουτισμός της συλλογής. Η κ. Σοφιανού τόνισε πως το Οθωμανικό Σχολείο είναι από μόνο του ένα μνημείο και χρειάζεται συντήρηση η οποία θα γίνει, ενώ στη συνέχεια υπάρχει προγραμματισμός και για να προστεθούν νέες προθήκες ώστε να εμπλουτιστεί η συλλογή με περισσότερα και νεότερα ευρήματα της περιοχής, και ένα απ’ αυτά θα είναι και η ρωμαϊκή κεφαλή η οποία είχε βρεθεί τυχαία πέρυσι στην Ιεράπετρα.

Οι εργασίες αυτές στην Ιεράπετρα, δεν σημαίνει πως στον υπόλοιπο νομό δεν θα γίνει κάτι φέτος, αφού έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ για συντηρήσεις στο ανάκτορο της Ζάκρου (900.000) και της Σπιναλόγκα (200.000), ενώ για το μουσείο Αγίου Νικολάου θα διατεθεί 1.600.000 για την αγορά προθηκών για την τοποθέτηση αρχαιοτήτων και πρόσληψη προσωπικού, ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωσή του, για την οποία η κ. Σοφιανού τόνισε πως δεν θα πρέπει να την περιμένει κανείς πριν από το 2020.

radiolasithi

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.