Πολιτισμός

Ξεχωριστός ο εορτασμός της Ανάληψης στον Πόρο Ελούντας

Ξεχωριστός ο εορτασμός της Ανάληψης στον Πόρο Ελούντας

Τα ιερά φύκια και ο αγιασμός των υδάτων (βίντεο).

A-
A+
17/05/2018 | 11:27

Ξεχωριστός είναι κάθε χρόνο ο εορτασμός της Ανάληψης στο εκκλησάκι που βρίσκεται στον Πόρο της Ελούντας, δίπλα στο Κανάλι και στην αρχαία Ολούς.

Η γιορτή της Ανάληψης στην Ελούντα είναι μια ξεχωριστή τελετουργία που θυμίζει τα παλιά χρόνια. Μετά τη Θεία Λειτουργία οι ιερείς ανέβηκαν σε καΐκι και τελέστηκε ο αγιασμός των Υδάτων. Την ίδια ώρα, κυρίως γυναίκες κάθε ηλικίας, ανασηκώνουν τα φουστάνια τους και κατευθύνονται στα αβαθή νερά της καθαρής και «σαν λάδι» σήμερα θάλασσας. Ψαχουλεύουν στο βυθό για να βρουν μικρά μάτσα από κίτρινα φύκια. Στην Ελούντα τα φύκια και οι «βρυγιωμένες» πέτρες είναι τα σύμβολα της λαμπερής ανοιξιάτικης γιορτής και έχουν βαθιές ρίζες στην τοπική λατρευτική παράδοση.

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.