Πολιτισμός

Ξεκινούν οι δωρεάν ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ξεκινούν οι δωρεάν ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

A-
A+
21/10/2017 | 18:00

Eδηλώσεις που περιλαμβάνουν  εκθέσεις, ξεναγήσεις, διαλέξεις, επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου καθώς και ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τον Οκτώβριο.

 Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.​

Επίσης θα υπάρχουν ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Γ΄και Δ΄Δημοτικού και του Γυμνασίου και σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Βιωματικά Πολιτιστικά Περιβάλλοντα».

Τέλος, θα υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά άνω των πέντε ετών, με θέμα «Θεοί και ήρωες στο ΑΜΗ». Με την καθοδήγηση των γονέων και τη βοήθεια ενός φυλλαδίου, τα παιδιά ανακαλύπτουν τους θεούς και τους ήρωες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με γνωστούς κρητικούς μύθους. Το φυλλάδιο διατίθεται στο εκδοτήριο εισιτηρίων στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

19 – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Θεματικές ξεναγήσεις αφιερωμένες «Στην Ιέρεια των Ανέμων – Anemo Ijereia». Στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017: Πνοές Ανέμων», θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις αφιερωμένες «Στην Ιέρεια των Ανέμων – anemo ijereja», η μοναδική γραπτή αναφορά της οποίας φιλοξενείται στο μουσείο μας. Πώς απεικονίζεται ο… αόρατος άνεμος; Ίσως από ένα κυματιστό αιωρούμενο βόστρυχο, ίσως από ένα φουσκωμένο πανί.

Πρόγραμμα θεματικών ξεναγήσεων:

Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 10:00 και 11:00: ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες.
Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, 11.00 και 12.00: ξεναγήσεις στο ευρύ κοινό.

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου με θέμα «Κρητικές αρχαιότητες και έργα τέχνης στον καιρό του πολέμου: η περίπτωση του ζωγράφου Δημήτρη Σαριδάκη», Αίθουσα Εκδηλώσεων Α.Μ.Η., ώρα 18:00 – 19:45.

Με αφορμή την ιστορική επέτειο θα αναφερθούν μαρτυρίες για την καταστροφή ή διαρπαγή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ειδικότερη αναφορά θα γίνει στη ζωή και το έργο του κρητικού ζωγράφου Δημήτρη Σαριδάκη, ο οποίος απώλεσε τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες τη συγκεκριμένη περίοδο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου.

30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Διάλεξη του Δρ. Alessandro Greco (Πανεπιστήμιο της Ρώμης, La Sapienza), Αίθουσα Εκδηλώσεων Α.Μ.Η., ώρα 18:30, με θέμα «Η κυριαρχία της αισθητικής: η βιοτεχνία και η διαχείριση της υψηλής μόδας στη Μυκηναϊκή Κρήτη».

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.