Πολιτισμός

Αγία Βαρβάρα: Χρόνια πολλά και…Mέλι και γάλα στη στράτα της

Αγία Βαρβάρα: Χρόνια πολλά και…Mέλι και γάλα στη στράτα της

Αυτός είναι ο χαιρετισμός, το καλημέρα , στην Ασή Γωνιά που αντάλλασσαν τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας.

A-
A+
04/12/2019 | 9:33

Αυτός είναι ο χαιρετισμός, το καλημέρα , στην Ασή Γωνιά που ανταλλάσουν ή αντάλλασσαν οι άνθρωποι τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας.

Το μέλι και το γάλα ήταν τα υλικά με τα οποία άλειφαν τα προσβεβλημένο από την ευλογιά δέρμα.

Το γλυκό της ημέρας έχει πάντα μέλι. Τα παιδιά και οι άρρωστοι τρώνε μέλι και γάλα. Όχι όμως και οι μεγάλοι ή οι υγιείς λόγω της νηστείας.

Πίστευαν λοιπόν ότι αφού μπορεί το μέλι με το γάλα μπορεί να γιατρέψει την αρρώστια (ευλογιά) μπορεί και να την αποτρέψουν.

Πρέπει να πούμε ότι η ευλογιά ήταν διαδεδομένη αρρώστια τους προηγούμενους αιώνες και φοβητρο των μανάδων κυρίως αυτών που είχαν κορίτσια. Η μοναδική ελπίδα λοιπόν ήταν η Αγία Βαρβάρα μιας και οι τρόποι προφύλαξης δεν ήταν πολλοί.

Το ρεβυθόζουμο, ανακατεμένο με μέλι ήταν επίσης ένα γιατροσόφι για την ευλογιά. Τα ροβύθια λοιπόν είναι το εθιμικό φαγητό τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Και σ΄αυτήν την περίπτωση ίσως πίστευαν ότι αφού ο πολτός από ρεβύθια μπορεί να θεραπεύσει, μπορεί και να αποτρέψει την αρρώστια.

O  Λουκάτος παραθέτει στοιχεία από το έργο του Δημητρίου Αρχιγένη, “Η ζωή στη Σμύρνη”,

“Μόλις φανερωνόταν στη Σμύρνη “συρμός”, δηλ. επιδημία της ευλογιάς , οι φτωχογειτονιές ιδιαίτερα καλούσαν τον παπά γι’αγιασμό, που τον εδιάβαζε στη μέση του τρίστρατου, κι άγιαζε μ’αυτόν τον γύρω χώρο και τους ανθρώπους. Κι αφού έφευγε ο παπάς, οι νοικοκυρές που είχανε μικρά παιδιά, στήνανε στο τρίστρατο ένα τραπέζι χαμηλό, μεγάλο κι απάνω του ακουμπούσαν μια “λεγένη” μελό-γαλο και πανεράκια με φέτες από ψωμί ζεστοφούρνιστο. Τρεις μητέρες έπρεπε να παρασταθούν.  Η μία έκοβε τις φέτες το ψωμί’ η άλλη βουτούσε την κάθε φέτα στο μελόγαλα κι η τρίτη επασπάλιζε το μελόψωμο αυτό με κανέλλα και τό’δινε στο κάθε παιδί, που είχαν μαζευτεί. Και τού’λεγε να πει: ¨Μέλι και γάλα στη στράτα τση!”δηλ. της προσωποποιημένης Ευλογιάς.”

Στην Κρήτη η Αγία Βαρβάρα , θεωρήθηκε προστάτιδα των παιδιών και από άλλες αρρώστιες που εκδηλώνονται συνήθως στην παιδική ηλικία , όπως η ανεμοβλογιά και η ιλαρά.

Χρόνια πολλά και…Mέλι και γάλα στη στράτα τζης

firiki.pblogs.gr,  iscreta.gr