Πολιτισμός

Μουσικές της Κρήτης και της Μεσογείου «θάμπωσαν» την πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Μουσικές της Κρήτης και της Μεσογείου «θάμπωσαν» την πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Ένα ζευγάρωμα ήχων και αισθήσεων, μια διαλογική σχέση ανάμεσα στους λαούς με τον πιο αυθεντικό τρόπο

A-
A+
19/10/2017 | 20:00

Μια μαγική βραδιά έζησαν όσοι γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο Le Bouche à Oreille, στη σπουδαία και γεμάτη Κρήτη και ειδικά Σητεία εκδήλωση που προσφέρθηκε στους τυχερούς που βρέθηκαν στη καρδιά των Βρυξελλών, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη.

Η προσπάθεια να αναδειχτεί η νοητή γραμμή που συνδέει τη Μινωική Κρήτη με τις σύγχρονες παραδόσεις της αλλά και την αλληλοσύνδεση της με τις μουσικές της Μεσογείου « παντρεύτηκε» αρμονικά με τη μπάντα του Στέλιου Πετράκη που έδειξε πως η σύγχρονη κρητική μουσική μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή για την ισχυρή και σήμερα πολιτιστική παρουσία της Κρήτης σε όλα τα πλάτη του ορίζοντα.

Ενα ζευγάρωμα ήχων και αισθήσεων, μια διαλογική σχέση ανάμεσα στους λαούς με τον πιο αυθεντικό τρόπο, τη μουσική, και μ´ έναν καλλιτέχνη – τον Στέλιο Πετράκη  που κοιτάζοντας πίσω στην παράδοση της κρητικής μουσικής, την πηγαίνει βήματα μπροστά!

Μια σύζευξη των μουσικών της Μεσογείου άκρως αρμονική αλλά και συγκρουσιακή, όπως είπε και ο οικοδεσπότης Γιωργος Γραμματικάκης που προκάλεσε μια έντονη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους!

Στο πρώτο μέρος ο Στέλιος Πετράκης, ο Εφρέν Λόπεζ και ο Bijan Chemirani ταξίδεψαν τοκοινό στα μεσογειακά ακούσματα, ενώ στο δεύτερο μέρος το Cretan Quartet,με τον Στέλιο Πετράκη, τον Αντώνη και το Γιώργο Σταυρακάκη, και το Δημήτρη Χατζάκη, σεργιάνισε σε παραδοσιακά κρητικά ακούσματα, που συνόδευσε με το χορευτικό του ο Θανάσης Μαυρόκωστας.

Νωρίτερα τον ύμνο προς το Δικταίο Δία απήγγειλε η σητειακιά Ελευθερία Κατσικαλάκη, που ξετύλιξε το νήμα ανάμεσα στην Αρχαία Κρήτη και στη μεγαλόνησο του σήμερα!

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.