Φασόλια μαύρα Πρεσπών με πιπεριές στο φούρνο
Μια εντυπωσιακή παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου με πολλά χρώματα και πικάντικη νοστιμιά.
Υλικά
500γρ. φασόλια μαύρα Πρεσπών ή Καστοριάς
1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη, σε λεπτές λωρίδες
1 πιπεριά πράσινη, σε λεπτές λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, σε λεπτές λωρίδες
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1-2 πιπερίτσες καυτερές, ξηρές
μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Μουσκεύετε τα φασόλια αποβραδίς, τα σουρώνετε και τα βράζετε για 2 λεπτά σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζετε και τα ξαναβράζετε σε 1½ λίτρο φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε ξανά και φυλάτε λίγο από το ζωμό τους.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν, και προσθέτετε τις πιπεριές, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα, προσθέτετε τα φασόλια και τις πιπερίτσες και τα ανακατεύετε.
Στρώνετε τα φασόλια με τη σάλτσα τους σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα από πάνω. Ανακατεύετε τα φασόλια κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το ζωμό που φυλάξατε, για να παραμείνει η σάλτσα λίγο αραιή. Σερβίρετε τα φασόλια πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύονται με λαχανοσαλάτα ή παστά ψάρια και χωριάτικο ψωμί.
Tips
Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε τα εξαιρετικά νόστιμα φασόλια Πρεσπών, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φασόλια γίγαντες.