Συνταγές

Φασόλια μαύρα Πρεσπών με πιπεριές στο φούρνο

Φασόλια μαύρα Πρεσπών με πιπεριές στο φούρνο

Μια εντυπωσιακή παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου με πολλά χρώματα και πικάντικη νοστιμιά.

A-
A+
12/11/2016 | 11:11

Υλικά

500γρ. φασόλια μαύρα Πρεσπών ή Καστοριάς

1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη, σε λεπτές λωρίδες

1 πιπεριά πράσινη, σε λεπτές λωρίδες

1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, σε λεπτές λωρίδες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1-2 πιπερίτσες καυτερές, ξηρές

μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία

Μουσκεύετε τα φασόλια αποβραδίς, τα σουρώνετε και τα βράζετε για 2 λεπτά σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζετε και τα ξαναβράζετε σε 1½ λίτρο φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε ξανά και φυλάτε λίγο από το ζωμό τους.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν, και προσθέτετε τις πιπεριές, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα, προσθέτετε τα φασόλια και τις πιπερίτσες και τα ανακατεύετε.

Στρώνετε τα φασόλια με τη σάλτσα τους σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα από πάνω. Ανακατεύετε τα φασόλια κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το ζωμό που φυλάξατε, για να παραμείνει η σάλτσα λίγο αραιή. Σερβίρετε τα φασόλια πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύονται με λαχανοσαλάτα ή παστά ψάρια και χωριάτικο ψωμί.

Tips

Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε τα εξαιρετικά νόστιμα φασόλια Πρεσπών, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φασόλια γίγαντες.