Συνταγές

Κακαβιά : Μια συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι

Κακαβιά : Μια συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι

Πεντανόστιμη - All time classic - Συνταγή

A-
A+
11/08/2018 | 15:50

Υλικά

500 γρ.περ.μεγάλο ψάρι (μπακαλιάρο, σκορπίνα, χριστόψαρο κ.λ.)
1 κ. διάφορα μικρά πετρόψαρα για σούπα
10-12 κυδώνια ή μύδια
3 ώριμες ντομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
2 μέτρια καρότα
1 μεγάλη πατάτα
1-2 κλωνάρια σέλινο
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψάρια, κρατώντας χωριστά το μεγάλο (ένα ή δύο). Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα λαχανικά , κομμένα σε φέτες, αλάτι, πιπέρι, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει και να περισσεύει δυο δάχτυλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτουμε τα πετρόψαρα και αν χρειάζεται λίγο νερό, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν 15′-20′. Κατόπιν περνάμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας από τρυπητό σε καθαρή κατσαρόλα, πιέζοντας με σπάτουλα να περάσει όσο γίνεται περισσότερο. Βάζουμε την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά, ρίχνουμε το μεγάλο ψάρι, το ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι, προσθέτουμε λίγο νερό αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, σκεπάζουμε και βράζουμε 15′-20′, μέχρι να ψηθεί το ψάρι. Τα τελευταία 5′ προσθέτουμε τα όστρακα (μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μερικές γαρίδες ή καραβίδες). Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα το ψάρι και το βάζουμε σε πιατέλα, αφήνοντας στη σούπα τα όστρακα. Ρίχνουμε το λεμόνι (όχι περισσότερο από μισό, αλλά μπορείτε και να το παραλείψετε αν σας αρέσει η γεύση όπως είναι) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καθαρίζουμε προσεκτικά το ψάρι και βάζουμε το ψαχνό του στη σούπα, σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Τη σερβίρουμε αχνιστή.