Συνταγές

Καρότα σοτέ με πορτοκάλι και κύμινο

Καρότα σοτέ με πορτοκάλι και κύμινο

Νόστιμη γαρνιτούρα, αρωματική με ανατολίτικο ταμπεραμέντο για να συνοδεύσετε με κρέας ή πουλερικά

A-
A+
23/01/2017 | 12:31

Υλικά

1 κιλό καρότα φρέσκα και τρυφερά

1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο

2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας σκούρα ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία

Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα καρότα. Κόβετε και πετάτε τις άκρες. Κατόπιν τα κόβετε σε ροδέλες.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε μέσα τα καρότα, τα πασπαλίζετε με κύμινο, λίγο πιπέρι και αλάτι. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για 5-7 λεπτά περίπου.

Αμέσως μετά τα πασπαλίζετε με τη σκούρα ζάχαρη και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Σβήνετε με το χυμό πορτοκαλιού ρίχνοντας ταυτόχρονα και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλος ο χυμός και το νερό και να μείνει μόνο το βουτυράκι και το λάδι. Σερβίρετε τα καρότα ζεστά σε πιατέλα.