Συνταγές

Το κρητικό Τσιζκέικ ανθότυρου με πορτοκάλι, σε βάση ντάκου

Το κρητικό Τσιζκέικ ανθότυρου με πορτοκάλι, σε βάση ντάκου

Κρητική εκδοχή ενός τσιζκέικ που θα γίνει καλύτερο αν χρησιμοποιήσετε ένα λείο και κρεμώδες ανθότυρο

A-
A+
01/02/2017 | 17:08
ΥΛΙΚΑ (για 1 τσέρκι διαμέτρου 24 εκ.)

Για τη βάση

120 γρ. κρίθινα παξιμάδια (ντάκοι)

60 γρ. καρύδια, τριμμένα

70 γρ. μέλι

80 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θ.δ.

½ κ.γ κανέλα, σε σκόνη

Για την κρέμα

1 ακτινίδιο, καθαρισμένο, σε κύβους

1 πορτοκάλι, καθαρισμένο, σε κύβους

2 φύλλα ζελατίνης των 10 γρ. το καθένα, μουλιασμένα σε παγωμένο νερό και στυμμένα

50 ml χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο

500 γρ. ανθότυρο, αλατισμένο

600 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

130 γρ. ζάχαρη άχνη

1 βανιλίνη

Για τη σύνθεση  

μαρμελάδα πορτοκάλι

3-4 ακτινίδια, σε ροδέλες

EKTEΛΕΣΗ

Βάση: Χτυπάμε τα παξιμάδια στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη σκόνη με τα καρύδια. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το μέλι, το βούτυρο και την κανέλα, και τα χτυπάμε έως ότου δημιουργηθεί μια κολλώδης μάζα. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα τσέρκι και το πιέζουμε ώστε η επιφάνειά του να φτάσει σε ύψος περίπου 1 εκ. Το βάζουμε στο ψυγείο.

Κρέμα:
Βάζουμε τους κύβους των φρούτων σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν.

Βάζουμε το ανθότυρο στο multi, μαζί με 200 ml κρέμα γάλακτος και τον ζεστό χυμό, και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί, μαζί με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη, και ενσωματώνουμε στην κρέμα τυριού λίγο λίγο με μια μαρίζ. Προσθέτουμε τους κύβους των φρούτων και ανακατεύουμε.

Σύνθεση: Απλώνουμε το μείγμα επάνω από τη βάση του ντάκου, ισιώνουμε με μια σπάτουλα και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε απλώνοντας τη μαρμελάδα πορτοκάλι και τις ροδέλες του ακτινιδίου.

 

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη food styling: Αντωνία Κατή

Πηγή: BΗΜΑ GOURMET