Συνταγές

Μεθυσμένο κλασικό Χριστουγεννιάτικο κέικ

Μεθυσμένο κλασικό Χριστουγεννιάτικο κέικ

Το τέλειο, κλασικό Χριστουγεννιάτικο κέικ.

A-
A+
10/12/2016 | 16:52

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο κέικ με αποξηραμένα φρούτα και αλκοόλ, το κλασικό κέικ για το οποίο προτείνεται να το φτιάξετε ακόμα και 15-30 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και να το εμποτίζετε συχνά με αλκοόλ ώστε να ωριμάσειΚλασικό Εγγλέζικο κέικ ωρίμανσης το οποίο στην Αγγλία το φτιάχνουν από τον Οκτώβρη και το εμποτίζουν ανά 10 μέρες με ρούμι, κονιάκ ή ουίσκι για να χτίσει τη φανταστική γεύση του και να κρατήσει το υγρό του μείγμα. Απλά δοκιμάστε το!!!


Υλικά συνταγής

1 κιλό αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες άσπρες και μαύρες, κεράσια, βατόμουρα, δαμάσκηνα, σύκα κ.λ.π.)

1 πορτοκαλιού το ξύσμα και το χυμό

1 λεμονιού το ξύσμα και το χυμό

150 ml ποτό επιλογής σας (επιλέξτε ανάμεσα σε: κονιάκ, sherry, ουίσκι ή ρούμι) + έξτρα για συμπλήρωμα μετά το ψήσιμο

250 γρ. βούτυρο,  σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού

200 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη (σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ)

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κόλιανδρο, τζίντζερ, κύμινο, επιλογής σας όλα σε σκόνη)

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη + 1/4 κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη (επιπλέον των πιο πάνω ανάμεικτων μπαχαρικών)

100 γρ. φιλέ αμυγδάλου

4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για γαρνίρισμα  Νο. 1 (προαιρετικά):

200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά

 Για γαρνίρισμα Νο. 2 (προαιρετικά):

125 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κ.σ. γάλα

 

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε σε κομματάκια τα αποξηραμένα φρούτα και το βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και πορτοκαλιού, το αλκοόλ, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λ. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει για 30 λ.

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί/φόρμα, το στρώνετε με διπλή στρώση λαδόκολας και τυλίγετε όλο το ταψί με διπλή στρώση εφημερίδας, τη οποία στερεώνετε στα τοιχώματα με σπάγκο μαγειρικής.

Προσθέτετε στο μπολ με το μείγμα φρούτων, όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ και τα ανακατεύετε πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο για 2:10 ώρες.

Το βγάζετε από το φούρνο, κάνετε μερικές τρύπες στο κέικ με καλαμάκι από σουβλάκι και το περιχύνετε με 2-3 κ.σ. από το αλκοόλ που έχετε επιλέξει. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια ή το ξεφορμάρετε για να το σερβίρετε άμεσα ή το αφήνετε να ωριμάσει.

Σε περίπτωση που θέλετε να το “ωριμάσετε” το τυλίγετε καλά σε μεμβράνη και κάθε 7-8 ημέρες το εμποτίζετε με 2 κ.σ. επιπλέον με αλκοόλ που επιλέξατε. 3-4 ημέρες πριν το σερβίρετε σταματάτε το εμπότισμα για να δώσετε το περιθώριο στο κέικ να στεγνώσει για να το γαρνίρετε με απλή ζάχαρη άχνη ή με μια από τις 2 πιο κάτω επιλογές.

Για το γαρνίρισμα σαντιγί: Προαιρετικά. Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και λίγο πριν σερβίρετε γαρνίρετε όλη την επιφάνεια του κέικ με τη σαντιγί. ή

Για το γαρνίρισμα βουτυρόκρεμα: Προαιρετικά. Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο τη ζάχαρη άχνη και 1 πρέζα αλάτι και τα χτυπάτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε και το εκχύλισμα βανίλιας, δυναμώνετε τη ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίζετε το χτύπημα για 3 λ ακόμα μέχρι να έχετε ένα αφράτο κρεμώδες μείγμα. Τέλος ρίχνετε και το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λ. Απλώνετε τη βουτυρόκρεμα την επιφάνεια του κέικ και το στολίζετε με χριστουγεννιάτικα στολίδια επιλογής σας.