Συνταγές

Μια κορόνα για ένα βασιλικό Πασχαλινό τραπέζι

Μια κορόνα για ένα βασιλικό Πασχαλινό τραπέζι

Η ιδανική επιλογή για όσους δεν θέλουν ολόκληρο αρνί.

A-
A+
07/04/2018 | 13:00

Υλικά

> 2 καρέ από αρνάκι γάλακτος (8 παϊδάκια έκαστο)
> 1 κ.σ. ελαιόλαδο
> 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
> 4 κ.γ. θυμάρι
> 1½ κ.γ. κόλιαντρο
> 1 κ.σ. καλό ξίδι
> 1/2-1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν (καυτερή)
> Ρίγανη
> Αλάτι χοντρό, πιπέρι

Εκτέλεση

> Ζητάμε από το χασάπη μας να κόψει αλά γαλλικά τα δύο καρέ, να ευθυγραμμίσει δηλαδή τα πλευρά, να αφαιρέσει το πλεονάζον λίπος και να κόψει με την κορδέλα ή το πριόνι το κόκαλο της σπονδυλικής, ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν τα παϊδάκια (να ενώνονται μόνο με το κρέας). Επίσης, του ζητάμε να αφαιρέσει 2-3 δάχτυλα κρέας από τα άκρα, ώστε να φανεί καθαρά το κόκαλο.

> Σχηματίζουμε δύο ημικύκλια με τα καρέ και τα δένουμε μεταξύ τους με σπάγκο μαγειρικής. Δένουμε επίσης ολόκληρη την κορόνα στη βάση της.

> Αλείφουμε με το ελαιόλαδο, αναμειγνύουμε τα μυρωδικά με το σκόρδο και το αλατοπίπερο και κάνουμε καλό μασάζ στην επιφάνεια του κρέατος.

> Βάζουμε (αν θέλουμε) πατάτες στο εσωτερικό της κορόνας. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μια ανεξάρτητη γέμιση, την οποία όμως θα βάλουμε στην κορόνα μόλις το κρέας ψηθεί. Ή ένα πλιγούρι, με το οποίο θα γεμίσουμε την κορόνα προτού τη σερβίρουμε.

> Τοποθετούμε σε ψηλό και όσο το δυνατόν μικρότερο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

> Σκεπάζουμε την κορόνα με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

> Με ένα καλό μαχαίρι κόβουμε ένα ένα τα παϊδάκια και τα σερβίρουμε στους προσκεκλημένους μας. Σερβίρει 4-8 (ανάλογα με το τι άλλο έχουμε φτιάξει).