Συνταγές

Μυδοπίλαφο με ούζο, για όλους τους ερωτευμένους!

Μυδοπίλαφο με ούζο, για όλους τους ερωτευμένους!

Θεσπέσια συνταγή, με σωστούς χρόνους μαγειρέματος, θα συνεπάρει όσους αγαπούν τα όστρακα!

A-
A+
14/02/2017 | 10:24

Μυδοπίλαφο με ούζο, φρέσκα κρεμμυδάκια, λεμόνι και άνηθο. Εκλεκτή πρώτη ύλη, λιτό μαγείρεμα, τέλεια γεύση!

 

Μερίδες 8

Υλικά

1 ½ κιλού μύδια (τα κατεψυγμένα εισαγωγής, δεν συγκρίνονται γευστικά με τα φρέσκα ελληνικά)

λίγο ελαιόλαδο

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια

2 σφηνάκια ούζο

μαϊντανό ψιλοκομμένο

χυμό λεμονιού

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κούπες ρύζι τύπου Αμερικής

5 κούπες ζεστό ζωμό από τα μύδια (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό)

αλάτι

άνηθο

φρεσκοαλεσμένα πιπέρια και φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Ελέγχουμε τα μύδια για να δούμε αν κάποια από αυτά είναι ανοιχτά. Τα ρίχνουμε με δύναμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αν κλείσουν τα κρατάμε, αν όχι, τα πετάμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα μύδια (με σκληρό βουρτσάκι με μεταλλικές τρίχες ή με μαχαίρι απομακρύνουμε τα ασβεστολιθικά σώματα ή κάποιες μικρές πεταλίδες κτλ., σύρουμε [δεν τραβάμε] τον βύσσο [τα νήματα] προς το άνοιγμα του μυδιού και ξεπλένουμε με άφθονο νερό).
  1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε τα μύδια, το ούζο, τον μαϊντανό, σκεπάζουμε κι αφήνουμε το φαγητό να αχνιστεί μόνο για 4-5΄ (ελάχιστο μαγείρεμα, διαφορετικά σκληραίνουν, μαζεύουν και χάνουν τη γεύση τους). Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι ή νερό γιατί θα βγάλουν τα μύδια. Ανοίγουμε το καπάκι, ελέγχουμε αν τυχόν υπάρχουν μύδια που δεν έχουν ανοίξει και τα πετάμε. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό. Βγάζουμε τη σάρκα αρκετών μυδιών (προαιρετικά) και κρατάμε και κελύφη για το γαρνίρισμα.
  1. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3′ να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα μύδια και σιγοβράζουμε για 15′. Αναμειγνύουμε καλά με το μείγμα των μυδιών, προσθέτουμε τον άνηθο και σιγοβράζουμε για 1-2’. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι, τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 5΄να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  1. Γαρνίρουμε με φρεσκοαλεσμένα πιπέρια, φέτες λεμονιού και άνηθο.