Συνταγές

Πρωτοχρονιάτικο σταμνάτο από την Αλεξία Αλεξιάδου

Πρωτοχρονιάτικο σταμνάτο από την Αλεξία Αλεξιάδου

A-
A+
29/12/2017 | 14:15

Μπορεί να λειτουργήσει ως ο κύριος μεζές ή συνοδευτικό κρεατικό στο γιορτινό τραπέζι. Σημαντικό, το ότι είναι εύκολο στην παρασκευή του!

Για 6 μερίδες
Χρόνος ψησίματος: 4-5 ώρες

Υλικά

1/2 κιλού ψαρονέφρι σε ροδέλες
1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος σε ροδέλες
1/4 κούπας βούτυρο
2 κούπες κόκκινο ξηρό κρασί
1/4 κούπας λάδι
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
3 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
800 γραμμ. ντοματάκια πολτοποιημένα
2 φύλλα δάφνης
10 κόκκους μπαχάρι
20 κόκκους πιπέρι
1/2 κιλού μετσοβόνε

Εκτέλεση
Καθαρίστε όλο το κρέας από το φανερό λίπος. Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε σ’ αυτό το κρέας μέχρι να ροδίσει. Σβήστε με το κρασί και σιγοβράστε 10′. Βγάλτε τα κομματάκια σε μια γάστρα με καπάκι και περιχύστε τα με το ζουμί.

Ρίξτε στην ίδια κατσαρόλα το λάδι και αφού ζεσταθεί σοτάρετε σ’ αυτό το κρεμμύδι και τα καρότα. Προσθέστε τα ντοματάκια και τα μπαχαρικά και σιγοβράστε τη σάλτσα 10′.

Αδειάστε τη σάλτσα επάνω από το κρέας στη γάστρα. Καλύψτε με το καπάκι και ψήστε το φαγητό στους 150 C, 4-5 ώρες. Συνοδεύστε το με ρύζι ή πουρέ γλυκοπατάτας.

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.