Συνταγές

Σιμιγδαλάτο

Σιμιγδαλάτο

Τέλειο γλυκό με σιμιγδάλι

A-
A+
08/04/2017 | 12:45

 

Το σιμιγδάλι είναι βασικό συστατικό της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής (βλέπε: χαλβά και μελομακάρονα), καθώς προκύπτει από το βασικότερο καλλιεργήσιμο δημητριακό της χώρας, το σιτάρι. Πρόκειται, επίσης, για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό, ενδεικτικά 100 γρ. σιμιγδαλιού περιέχουν 360 θερμίδες, 12,68 γρ. πρωτεΐνης και 72,83 γρ. υδατανθράκων, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

 

Υλικά:

1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
2 γιαούρτια
2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
1 κ. γ. σόδα λιωμένη σε χυμό από 1 λεμόνι
ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
½ ποτήρι του κρασιού λικέρ (ό,τι προτιμάτε)

 

Για το σιρόπι:

3 ποτήρια νερό
½ ποτήρι ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε όλα τα υλικά για το μίγμα στο σκεύος το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για τον φούρνο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω-κάτω) μέχρι να ροδίσει.

Ωστόσο, φτιάχνετε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 15 λεπτά. Μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο, το περιχύνετε όπως είναι ζεστό. Όταν κρυώσει το κόβετε σε ό,τι σχήμα θέλετε. Τρώγεται καλύτερα κρύο.

Μπορείτε αν θέλετε να το σερβίρετε με μία κουταλιά από γλυκό του κουταλιού ή με παγωτό της αρεσκείας σας.