Συνταγές

Στείρα Μπιάνκο

Στείρα Μπιάνκο

Παραδοσιακή Κερκυραϊκή συνταγή για ψάρι

A-
A+
10/04/2018 | 12:35

Το Μπιάνκο είναι από τις πιο εύκολες και γευστικές Κερκυραϊκές συνταγές για λεμονάτο ψάρι.

Συστατικά:

4 μεγάλες φέτες από στείρα περίπου 300 γρ. η μία

6 πατάτες

1 φλ. ελαιόλαδο

8 σκελίδες σκόρδο κονφί

χυμό από 2 λεμόνια

χοντρό αλάτι

χοντροκομμένο πιπέρι

 

 Εκτέλεση

Η καθαρισμένη στείρα κόπηκε σε 4 υπέροχες φέτες και μαζί με το κεφάλι και την ουρά οι μερίδες έγιναν έξι.

Και εδώ είναι το βασικό μυστικό του Μπιάνκο.

Το ψάρι για το Μπιάνκο τεμαχίζεται πάντα σε φέτες, ανάλογα το πόσο παχύ σε λίπος είναι,  και πάντα μπαίνει και το κεφάλι στην κατσαρόλα γιατί περιέχει την μεγαλύτερη δόση ζελατίνας για να πήξει η σαλτσούλα μας. Αν το ψάρι σας έχει σκληρή σάρκα π.χ. ροφός κόβετε πιο λεπτή την φέτα εν αντιθέσει με την στείρα που θέλει πιο χοντρό το κόψιμο της φέτας γιατί έχει πιο ελαφριά σάρκα.

Αλατίζουμε καλά τα κομμάτια του ψαριού και τα βάζουμε σε σουρωτήρι με ταψί από κάτω στο ψυγείο για τρείς τέσσερεις ώρες για να σφίξει η σάρκα του ψαριού. Βγάζουμε από το ψυγείο και ξεπλένουμε καλά να φύγουν τα πολλά αλάτια.

Στην συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες σε ισομεγέθη μεσαία κομμάτια ή σε ροδέλες.

Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (ταβάς) ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε το ψάρι και περιφερειακά τις πατάτες.

Ψιλοκόβουμε και τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

(Τα σκόρδα κονφί είναι σαφώς πιο εύπεπτα και λιγότερο καυτερά).

Προσθέτουμε και κρύο νερό μέχρι να σκεπάσει κατά τα 2/3 το ψάρι μας.

Το βάζουμε για πέντε λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε κουνώντας την κατσαρόλα που και που μέχρι να ψηθούν οι πατάτες μας.

Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια και κουνάμε την κατσαρόλα  να πάει το λεμόνι παντού.

Προσοχή δεν ανακατεύουμε ποτέ με κουτάλα γιατί θα διαλυθούν τα ψάρια.

Σερβίρουμε ζεστό με μπόλικη πηχτή σάλτσα για τις υπέροχες βούτες με ένα φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Μην προσπαθήσετε να το ζεστάνετε… ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ γιατί θα χάσετε την υπέροχη πηχτή σας σάλτσα.