Γυναίκα

Συνταγή : Κρητικά πατούδα

Συνταγή : Κρητικά πατούδα

Ένα εύκολο και τέλειο γλυκό κέρασμα από την Κρήτη!

A-
A+
25/07/2018 | 10:36

Υλικά Συνταγής

  • Για τη ζύμη
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. λάδι
  • 1/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γλ. σόδα
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για τη γέμιση
  • 3 κουταλιές μέλι
  • 3 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 350 γραμ. καρύδια και αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 2 φρυγανιές τριμμένες
  • 100 γραμ. σουσάμι καβουρντισμένο
  • σπασμένο
  • Για το πασπάλισμα
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη

 

Για τα κρητικά πατούδα, βάζουμε πρώτα σε μια λεκάνη το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού, αφού προηγουμένως μέσα στο χυμό έχουμε ανακατέψει και τη σόδα. Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.

Η ζύμη μας θα πρέπει να γίνει λίγο σφιχτή και να ξεκολλάει εύκολα από τη λεκάνη.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Παίρνουμε ζύμη, ανοίγουμε φύλλο λεπτό και με στρογγυλό φορμάκι 10 εκατ. κόβουμε από το φύλλο στρογγυλά μικρά κομματάκια σαν πιτάκια και στο κέντρο τους βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και τα πατάμε στην άκρη της ένωσης με πιρούνι για να κλείσουν καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC, στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο περίπου για 30΄. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα βουτάμε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη.