Κρήτη

Χανιώτικο μπουρέκι, η συνταγή που αποθεώνει τα Κρητικά προϊόντα – Φρέσκα λαχανικά και εκλεκτά τυριά

Χανιώτικο μπουρέκι, η συνταγή που αποθεώνει τα Κρητικά προϊόντα – Φρέσκα λαχανικά και εκλεκτά τυριά

A-
A+
29/03/2020 | 22:00

Με φρέσκα λαχανικά και εκλεκτά Κρητικά τυριά, το Χανιώτικο μπουρέκι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην γαστρονομική παράδοση της Κρήτης. Με εξαιρετικά υλικά από τη Κρητική γη, κολοκλύθι, πατάτα και δυόσμο, μυζήθρα, κασέρι και στάκα αλλά φυσικά ελαιόλαδο και χειροποίητο φύλλο μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της μέρας.
Η απολαυστική γέμιση αλλά και το τραγανό και λεπτό φύλλο πασπαλισμένο μου σουσάμι αναδεικνύουν φίνα αρώματα και προκαλούν τον ουρανίσκο.

Από άποψη δημιουργίας θέλει το χρόνο του και τη διαδικασία του, όπως θα δούμε και στη συνταγή που δημοσιεύουμε παρακάτω και προέρχεται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης incrediblecrete.gr. Ωστόσο το γευστικό αποτέλεσμα μας αποζημιώνει για τον κόπο.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές λάδι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 (περίπου) ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση
1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 1/2 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο
1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό μυζήθρα
200 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
1 (περίπου) φλιτζάνι λάδι
4 κουταλιές στάκα
1 ποτήρι γάλα
σουσάμι για το πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το φύλλο : ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο μέτρια φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Απλώνουμε μετά σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Ρίχνουμε πάνω στην κάθε στρώση λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο δυόσμο, λίγο αλεύρι και λίγο κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα και ρίχνουμε αυτό το μείγμα από πάνω. Περιχύνουμε το μπουρέκι με το λάδι. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε για 1 – 1 1/4 ώρα σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C.