Συνταγές

Xοιρινό με μαρινάδα από πορτοκάλι

Xοιρινό με μαρινάδα από πορτοκάλι

Το πιο νόστιμο Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με μαρινάδα από πορτοκάλι!

A-
A+
25/12/2016 | 13:14


Υλικά

2 κιλά χοιρινή σπάλα (χωρίς το κόκαλο)

½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

 

Για τη μαρινάδα

χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά

χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 φλιτζάνι (200 ml) γλυκό κρασί

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κύβος λαχανικών

1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ (έτοιμο σε όλα τα μεγάλα καταστήματα μπαχαρικών)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 Για τις πατάτες

1½ κιλό πατάτες μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες

1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ξερά σύκα

1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά. Βάζω εκεί και το κρέας, το γυρίζω μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να μαριναριστεί για 3 – 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί βάζω τις κομμένες πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Στραγγίζω καλά το κρέας, χωρίς να πετάξω τη μαρινάδα, και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί.

Ρίχνω τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύω καλά και αδειάζω όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας. Πασπαλίζω τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνω για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο.

Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες. Το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του.