Συνταγές

Χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές αφράτες δίπλες

Χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές αφράτες δίπλες

A-
A+
04/12/2017 | 11:43

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, εκτός από τους κουραμπίεδες και τα μελομακάρονα, στο μυαλό μας έρχονται και οι δίπλες ή αλλιώς τα ξεροτήγανα, όπως τα λένε στην Κρήτη.

Τραγανές, πολύ αφράτες, βουτηγμένες σε σιρόπι με μπόλικο μέλι, κανέλλα και τριμμένα καρύδια. Όνειρο!

Υλικά

•    3½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει (περίπου)
•    3 αυγά φρέσκα
•    2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
•    1 φλυτζ. του καφέ ούζο
•    1 πορτοκάλι μικρό (το χυμό του)
•    1 πρέζα αλάτι

•    ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό – μισό), για το τηγάνισμα
•    2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
•    μέλι

Για το μέλωμα

•    3 κούπες μέλι
•    1½ κούπα νερό
•    2 κουτ. γλυκού κανέλα

 

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε σ᾿ ένα μπολ το αλεύρι και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τη σφιχτή μαρέγκα. Σ᾿ ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, για 10΄, μέχρι να κρεμώσουν και να ασπρίσουν, για να μην μυρίζουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, το ούζο, το χυμό πορτοκαλιού και σιγά – σιγά τα ασπράδια. τα ασπράδια με το αλάτι, σε μεσαία ταχύτητα, να γίνουν.

Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε το μισό αλεύρι και όταν γίνει σας πηχτός χυλός, σταματάμε το μίξερ. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο – λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή, που να μην κολλάει στα χέρια.

Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, το λιγότερο για 20΄. Έπειτα την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, παίρνουμε το κάθ᾿ ένα και σε αλευρωμένη επιφάνεια,(αλευρώνουμε τακτικά για μην κολλάει η ζύμη),το ανοίγουμε με πλάστη, σε πολύ λεπτό φύλλο, (όσο πιο λεπτό μπορούμε).

Κόβουμε τα φύλλα σε μακρόστενα κομμάτια 20 x 6 εκατοστά περίπου.  Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες, ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι. Ρίχνουμε μέσα τις δίπλες, δίνοντας τους όποιο σχήμα θέλουμε.

Αν τις θέλουμε τριαντάφυλλο, περνάμε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και τη στερεώνουμε τυλίγοντας τη λίγο, γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο χέρι, κρατάμε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτάμε το πιρούνι, μαζί με τη ζύμη, μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντας το, τυλίγουμε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη – λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι.

Τηγανίζουμε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Μόλις τις βγάλουμε, τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους και να κρυώσουν τελείως.

Για να σιροπιάσουμε τις δίπλες, βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν για 2΄- 3΄. Αφαιρούμε τον αφρό, χαμηλώνουμε στο ένα τη θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τις δίπλες λίγες – λίγες, αφήνοντας τες να βράσουν για λίγο, (ανάλογα πόσο μελωμένες τις θέλουμε).

Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα σε πιατέλα, με μια τρυπητή κουτάλα και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο μέλι, τα καρύδια και την κανέλλα.

Διατηρούνται εκτός ψυγείου περίπου 15 μέρες.