Κρήτη

Χυλόφτα: Ένα φρέσκο Κρητικό ζυμαρικό για όλες τις ώρες!

Χυλόφτα: Ένα φρέσκο Κρητικό ζυμαρικό για όλες τις ώρες!

Κρύβει μέσα του την φροντίδα της Κρητικής Γιαγιάς

A-
A+
19/09/2018 | 15:30

Ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό, που έδιναν παλαιότερα πάντοτε στις λεχώνες.

Ελαφρύ, γλυκό, πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, σωστό στα λιπαρά του, κρύβει τη φροντίδα της κρητικιάς γιαγιάς για τη θηλάζουσα κόρη ή νύφη.

Όμως, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ νόστιμο σνακ για ολόκληρη την οικογένεια, κάθε ώρα της ημέρας.

Υλικά

• 1 κιλό γάλα
• 300 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
• 150 γρ. νερό
• 50 γρ. ζάχαρη
• 1 κ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 5 γρ. αλάτι
• Λίγη κανέλα και ζάχαρη (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε, σε μια λεκάνη, το νερό, το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε αργά-αργά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Παρασκευάζουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο. Το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και το αφήνουμε να ξεραθεί μέσα σε αλεύρι.

Βράζουμε γάλα και προσθέτουμε λίγες λωρίδες φύλλου.

Βράζουμε για 10 λεπτά και η χυλόφτα μας είναι έτοιμη. Σερβίρουμε με ζάχαρη και κανέλα.